Innoversity Challenge: op naar het onderwijs van de toekomst

(27-10-2015) Rector Anne De Paepe daagt met de Innoversity Challenge alle UGent'ers uit om het onderwijs van de toekomst mee vorm te geven. Tot 17 november 2015 kan iedereen nog ideeën indienen. De beste ideeën worden volgend jaar uitgetest.

Innovatie zit in ons DNA

Met de Innoversity Challenge roept de UGent alle studenten en medewerkers op om innovatieve ideeën te delen rond digitalisering in het onderwijs.

Een platform om groepswerken beter te kunnen organiseren, een app die studenten in contact brengt met alumni uit interessante bedrijfssectoren, een 'digital classroom' waar studenten interactief kunnen deelnemen: het zijn slechts een paar ideeën die het onderwijs een ware boost kunnen geven.

 

Innovatie zijn wij allemaal

De UGent gelooft niet in innovatie die enkel top-down wordt ingevoerd: ze wil de expertise en creativiteit van de  universitaire gemeenschap -in eerste instantie studenten, doctorandi, postdocs- gebruiken om het digitale leren vooruit te stuwen.

Rector Anne De Paepe: "Dagelijks ontmoet ik studenten en personeelsleden met een warm hart voor de UGent. Zij zijn de toekomst, en hun ideeën moeten ons onderwijsbeleid inspireren. Met de Innoversity Challenge daag ik iedereen uit om zijn of haar idee rond het onderwijs van de toekomst te delen."

Samenwerking is de nieuwe competitie

De Innoversity Challenge is ook een leertraject. De UGent wil het beste in haar studenten en (post-)docs naar boven halen, en hen stimuleren en coachen om hun voorstellen uit te werken en feedback te geven bij ideeën van anderen, zodat die verder verfijnd kunnen worden.

Elk idee wordt door onderwijsexperts getoetst op onder meer originaliteit en haalbaarheid. Wie de beste ideeën heeft ingediend, mag die in een volgende ronde verder ontwikkelen. De UGent biedt daarvoor professionele coaching.

Van idee naar proefproject

De Innoversity Challenge leidt tot echte resultaten: van de 20 beste voorstellen zal de UGent er op 3 maart 2016 uiteindelijk drie bekronen, die in het daarop volgende academiejaar ingevoerd worden als proefproject.

De indieners van de winnende projecten worden beloond met een mooi prijzenpakket én een aanbevelingsbrief van rector Anne De Paepe.

Info

De Innoversity Challenge  wordt begeleid door professor Stefan Stremersch, houder van de Francqui-leerstoel. Eerder was hij al betrokken bij gelijkaardige innovatieprojecten bij Michelin, KLM-Air France en de Erasmus School of Economics. Projectleidster van de Innoversity Challenge is professor Isabelle Verniers.

Op dinsdag 27 oktober 2015 ging de Innoversity Challenge officieel van start. Bekijk hier de foto's van het kick-off event met rector Anne De Paepe, minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en tal van studentenvertegenwoordigers.