Cadeau-ideetjes uit de UGent-shop

(14-12-2017) Voor wie nog op zoek is naar een mooi eindejaarscadeau: het historisch boek over '200 jaar UGent' en het fotoboek worden aangeboden aan een stevige korting. Ook de 'special edition' hoodie kan je tijdelijk kopen aan een promoprijs!

Deze eindejaarsactie loopt tot woensdag 31 januari 2018.

De volgende promoties worden aangeboden:

Waar kopen?

• De boeken kunnen aangekocht worden bij de fysieke verkooppunten van de UGent-shop in het Rectoraat (Campus Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 25) of in Het Pand (Onderbergen 1) alsook online via www.shop.ugent.be
  • Op de traditionele nieuwjaarsreceptie op maandag 8 januari 2018 (18 uur) in het Ufo zullen de promoties ook te koop aangeboden worden.

Meer info

• Uit de ivoren toren vertelt het verhaal van de Universiteit Gent en haar maatschappelijke betrokkenheid, sinds de stichting in 1817 tot op vandaag. De universiteit was van bij het begin nauw verbonden met grote samenlevingsvraagstukken. Daar speelde ze zelf met haar professoren, studenten en oud-studenten een hoofdrol in.

Historica Gita Deneckere schetst in tien thematische hoofdstukken de grote lijnen van tweehonderd jaar geschiedenis. Het gaat van pluralisme en democratisering, over gender en seksualiteit, tot milieu en biotechnologie. Elk hoofdstuk eindigt met een twistpunt voor de toekomst. Behalve uit archief- en andere bronnen haalde de auteur haar informatie ook uit gesprekken met bevoorrechte getuigen. Hun persoonlijke verhalen en de ‘grote geschiedenis’ leveren samen een monumentale synthese op.
De auteur gaat de controverse niet uit de weg. Ze maakt duidelijk waarom de universiteit zo belangrijk is, voor iedereen. Zo wordt dit feestboek zélf een voorbeeld van hoe wetenschap en engagement hand in hand gaan, onder het motto Durf Denken.

Dit boek is een must voor al wie betrokken is bij de UGent of de universiteit beter wil leren kennen. En voor wie geïnteresseerd is in de rol van de universiteit in de huidige samenleving.
  • In het fotoboek 200 jaar UGent in 200 objecten wordt de geschiedenis van 200 jaar UGent verwoord en verbeeld aan de hand van 200 objecten.

Universiteiten zijn net als mensen. Als ze maar oud genoeg worden, kun je hun levensgeschiedenis reconstrueren aan de hand van de objecten die ze ooit gebruikten, bedachten en nalieten. Uit die gedachte is 200 jaar UGent in 200 objecten geboren, een prachtig lees- en kijkboek waarmee de Universiteit Gent (1817-2017) je uitnodigt om haar tweehonderdste verjaardag mee te vieren.

Een versleten reiskoffer van een student, de studentenkaart van Vuile Mong, de verlostang van Jan Palfijn tot het hermelijn op de toga van de rector, een zakmicroscoop (met vlo), een medaille van de Vlaamse Nobelprijswinnaar Corneel Heymans, een foto van een gesneuvelde student, het truweel van UGent-stichter Willem I waarmee de eerste steen van de aula gemetseld werd: de tweehonderd geselecteerde objecten zijn divers. Duur en goedkoop. Oud en nieuw. Poëtisch en prozaïsch. Zeldzaam en banaal. Hilarisch en pijnlijk. In al hun verscheidenheid vertellen ze het verhaal van een universiteit die diepgeworteld is in de samenleving.
Het boek 200 jaar UGent in 200 objecten vertelt waarom de platenhoes van het laatste Gorki-album er zonder de UGent wellicht helemaal anders had uitgezien en hoe de Eco Car Energy 5 je met één liter dieselequivalent van Stockholm naar Barcelona brengt en wat de Armeense topdichter Varoujean met de Gentse universiteit te maken heeft.

Voor wie studeert of ooit studeerde aan de Universiteit Gent, maar ook voor al wie geniet van verborgen verhalen achter bijzondere objecten, is dit bezielde en bezielende boek een absolute must have.

Het fotoboek bestaat in een Nederlandse en Engelse versie.
Met tekstbijdragen van Patrick De Rynck, Ann-Sofie Dekeyser, Agnes Goyvaerts, Petra Gunst en Pascal Verbeken.