Grootste reuzenaronskelk van ons land bloeit in de Plantentuin

Rector Anne De Paepe aan de reuzenaronskelk die naar haar genoemd werd. Bij haar staan Herbert Evrard en Ritchy De Kraey van de Plantentuin.  (vergrote weergave)

Rector Anne De Paepe aan de reuzenaronskelk die naar haar genoemd werd. Bij haar staan Herbert Evrard en Ritchy De Kraey van de Plantentuin.

(09-05-2017) De Plantentuin van de UGent beschikt over enkele volwassen exemplaren van de beroemde Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum). Eén van deze planten staat nu in bloei.

In dit feestjaar van de Universiteit Gent kreeg deze plant de voornaam van onze rector, 'Anne'.

De reuzenaronskelk werd opgekweekt uit vruchten die rechtstreeks vanuit Sumatra (Indonesië) werden opgestuurd. Uit de knol van deze regenwoudbewoner komt na elke rustperiode één nieuw blad of één bloeikolf tevoorschijn. De bloeikolf heeft ongeveer 1 maand nodig om volledig te ontwikkelen.  Op de kolf zitten kleine bloemen, omgeven door een groot schutblad. De grootste gemeten bloeikolf van de Reuzenaronskelk is waargenomen in de botanische tuin van Bonn en had een hoogte van 2,74 m (vanaf bodemniveau).

De reuzenaronskelk 'Anne' heeft de afgelopen week een groeispurt doorgemaakt en is momenteel 246 cm groot; daarmee is ze het grootste exemplaar ooit in België.

Je kan haar vinden in de tropische kas van de Plantentuin of de bloei live volgen.

De Plantentuin is donderdag tot 20.30 uur open om alle geïnteresseerden de kans te geven de reuzenaronskelk te komen bewonderen.
De ingang van de Plantentuin bevindt zich op de hoek van de K.L. Ledeganckstraat en de E. Clauslaan in Gent.
Lees meer artikels over: