UGent'ers winnen jaarprijzen wetenschapscommunicatie

(20-09-2018) Vandaag maakte de Koninklijke Vlaamse Academie van België de laureaten van haar onderscheidingen wetenschapscommunicatie bekend. Daarbij zijn verschillende UGent’ers.

Twintig onderzoekers of onderzoeksteams werden geselecteerd voor een Jaarprijs: zij toonden recent hun uitmuntende inzet op vlak van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie. Op 27 november worden deze winnaars samen met de winnaar van de loopbaanprijs (dit jaar prof. Cassiman van KU Leuven) gehuldigd tijdens de prijsuitreiking in Brussel.

Winnaars

Volgende UGent’ers vielen in de prijzen (telkens met project en commentaar van de jury):

Koen Aerts

Voor zijn publicaties over de wijze waarop de bezettingsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog de naoorlogse Belgische samenleving heeft gekneed. Het zijn bijzondere prestaties met grote impact in verschillende formats, die een gevoelig thema verfrissend en verrijkend tot bij een ruim publiek brachten.

Maarten van Dyck

• Tentoonstelling en online boek In de ban van de tijd

Voor een ambitieuze tentoonstelling en de keuze voor een innovatief medium (online boek), die zorgden voor een ruim en divers bereik.

Tessa Kerre

Voor haar gebruik van vernieuwende technologie om aan wetenschapscommunicatie te doen. Kerres digitaal animatieverhaal is een originele manier om een complex thema laagdrempelig te communiceren aan een breed publiek.

Maarten Haspeslagh (in team met Jeroen Aerts, Julie Nys, Annerieke Sierksma, Vinoy Vijayan, Michael Staring, Liesbeth Aerts, Petya Georgieva, Constantin Van Outryve-d’Ydewalle, en Ann Van der Jeugd)

• Project Infopunt Proefdieronderzoek

Voor een initiatief dat genuanceerde informatie over proefdieronderzoek tot bij het brede publiek brengt. Infopunt Proefdieronderzoek vervult een maatschappelijke rol: het wil niet enkel informeren, maar ook de geldende misconcepten bestrijden. Een actief en duurzaam project dat slim wordt uitgevoerd; een Vlaams unicum in zijn gebied.

Gita Deneckere, Fien Danniau, Ruben Mantels en Davy Verbeke

• Project Durf her-denken. UGentMemorie, bouwen aan het geheugen van de UGent 1817-2017

Voor hun activiteiten rond UGentMemorie. Veelzijdig, boeiend en mooi. Een bijzondere, verregaande inspanning om de geschiedenis van een universiteit op een visueel aantrekkelijke manier te brengen. Een tijdloos digitaal naslagwerk dat nog vele jaren zal meegaan.

Ann Buysse

Voor haar originele project, waarbij Buysse gebruikmaakt van de populariteit van foodtrucks om de dialoog met de burger aan te gaan. Dat zorgt voor een ruim publiek, ook binnen een typisch minder bereikbaar segment. Het project biedt een inkijk in het wetenschappelijke bedrijf en communicatie over de rol van een universiteit.

Johan De Caluwe, Fieke Van der Gucht, Nicoline Van der Sijs en Mathilde Jansen

Voor hun boek Atlas van de Nederlandse taal, een hoogst leerrijk werk dat de weg naar een ruim publiek vond en veel media-aandacht heeft gekregen. Een breed toegankelijk boek, dat kennis op een ludieke wijze overbrengt.

Jonas Roelens (samen met Wannes Dupont en Elwin Hofman)

• Publieksboek Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België

Voor een boek dat historisch onderzoek aan verschillende Vlaamse universiteiten vertaalt naar een breed publiek. Het knoopt aan bij een belangrijk maatschappelijk debat. Met randactiviteiten als panelgesprekken, blogs en voordrachten en tussenkomsten in diverse media treden ze in dialoog met de beoogde lezers.

Publieksprijs

KVAB en Eos roepen iedereen op te stemmen op zijn/haar favoriete communicator. De onderzoeker of het team met het meest stemmen wint de Eos publieksprijs.

Info

Vragen over de prijs? Wil je zelf communiceren over je onderzoek? Check www.ugent.be/wetenschapscommunicatie of mail naar wetenschapscommunicatie@ugent.be.