UGent-onderzoek aan de basis van nieuw nationaal kweekproject voor assistentiehonden

(25-06-2018) Van alle honden die aangekocht worden door trainingscentra om hen op te leiden tot assistentiehond kunnen er momenteel slechts 60% succesvol opgeleid worden. Een gloednieuw kweekproject moet daar verandering in brengen.

assistentiehondenIn het kader van dit nieuwe kweekproject wordt op 28 juni 2018 de assistentiehond Starling door Chris Dusauchoit verwelkomd vanuit de VS. Het moet het begin worden van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Belgische assistentiehonden.

Het project zal zich niet beperken tot het samenbrengen van een goede reu en teef, maar gaat veel verder dan dat. Nieuwe screeningsmethoden, die bruikbaar zijn op jonge leeftijd voor bijvoorbeeld gedragskenmerken en orthopedische aandoeningen, en de allernieuwste technieken in de reproductie en genetica komen aan bod.

In totaal zijn ook 7 assistentiehondenorganisaties uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië betrokken.

Officiële voorstelling van het nieuwe kweekprogramma op 28 juni 2018, 14 uur, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke, faculteit Diergeneeskunde in de raadzaal.

• Verwelkoming door prof. Frank Gasthuys, decaan faculteit Diergeneeskunde
  • Introductie door Chris Dusauchoit
  • Probleemstelling door Mark Van Gelder, vertegenwoordiger Belgische assistentiehondenverenigingen
  • Situering van Purpose Dogs VZW door prof. Bart Broeckx, Laboratorium Dierlijke Genetica, tevens voorzitter Purpose Dogs VZW

Samenwerking met onze partners:

• Nationaal: samenwerking met Ecuphar door dhr. Chris Cardon, CEO Ecuphar
  • Internationaal: samenwerking met “Guiding Eyes for the Blind”, onze partner uit de VS, door Jane Russenberger, Director Genetics and Breeding

Pers is welkom, heel graag een seintje indien u komt.

Bart Broeckx
Laboratorium Dierlijke Genetica, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent