Wat doet Tournée Minérale met JOUW lichaam?

(16-01-2019) Wil je weten of je een sociale drinker bent of een probleemdrinker ? De UGent zoekt voor een onderzoek 1000 vrijwilligers die in februari deelnemen aan de alcoholloze maand, Tournée Minérale.

Gezelligheidsdrinker of alcoholist ?

Binnenkort schiet Tournée Minérale weer uit de startblokken – dan zullen tienduizenden Vlamingen vrijwillig een maand lang zonder alcohol door het leven gaan. Het is de ideale gelegenheid voor een uniek wetenschappelijk onderzoek naar een zogenaamde directe alcoholmerker. Dat is een product dat in het lichaam wordt gevormd nadat je alcohol hebt gedronken, en veel langer meetbaar blijft dan de alcohol zelf.

Als je aan het onderzoek deelneemt, kan je onder meer uit jouw testresultaten afleiden of je wel degelijk de ‘sociale drinker’ bent die je denkt te zijn.

“De merker is de molecule phosphatidylethanol (PEth), die in rode bloedcellen zit” zegt prof. Christophe Stove van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent. “Ook wanneer alcohol al lang uit je lichaam verdwenen is, blijft die veranderde molecule aanwezig. Zo kunnen we nagaan of -en in welke mate- iemand de voorbije maand alcohol gedronken heeft.”

Deze alcoholmerker vormt een goede manier om iemands drinkgedrag na te gaan, of te controleren of iemand nog alcohol drinkt. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij mensen van wie het rijbewijs werd ingetrokken of bij patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan of achter de rug hebben.

Uniek onderzoek: (véél) deelnemers gezocht

Christophe Stove: “Tournée Minérale biedt de ideale kans om te onderzoeken hoe snel de alcoholmerker uit het bloed verdwijnt bij personen die normaal gezien wél alcohol drinken en ervoor kiezen om dat gedurende een maand niét te doen. We hebben hiervoor heel wat vrijwilligers nodig: we mikken op 1000 deelnemers. Zonder een initiatief als Tournée Minérale is het zo goed als onmogelijk om een dergelijke studie, uniek in de wereld, op te zetten.”

Thuis meewerken aan onderzoek: een paar druppels bloed volstaan

Meewerken aan het onderzoek is eenvoudig. Alles gebeurt vanop afstand: na aanmelding op de website alcoholmerker.be krijgen deelnemers een pakketje toegestuurd, waarmee ze thuis zelf met een simpele vingerprik een druppel bloed kunnen afnemen. De deelnemers sturen dat gedroogd staal in een voorgefrankeerde envelop terug naar het laboratorium, waar de onderzoekers de merker bepalen.


De afname van een bloeddruppeltje gebeurt 3 keer: één keer bij de start van Tournée Minérale, halverwege de maand en bij het eind van Tournée Minérale.

“Zo kunnen de deelnemers zien welke verandering een maand niet drinken in hun lichaam teweegbrengt.”

Alle gegevens van de deelnemers worden gecodeerd, zodat hun anonimiteit gewaarborgd is. Alleen de deelnemer zelf kan op de website zijn eigen testresultaten bekijken, vergelijken met die van anderen en met een tabel die aangeeft of zijn drinkgedrag al dan niet problematisch is.

Info

Meer informatie over het onderzoek: alcoholmerker.be.
Inschrijven voor Tournée Minérale kan via www.tourneeminerale.be

Prof. Christophe Stove
Laboratorium voor Toxicologie
M 0491 91 88 22

Lees meer artikels over: