Is ouderdomsblindheid binnenkort te genezen?

(29-09-2020) UGent-onderzoekers ontdekken behandeling voor meest voorkomende oorzaak van blindheid bij bejaarden.

Bij veel oudere mensen wordt de gele vlek - het stukje van ons netvlies dat instaat voor scherp zien - aangetast. In de Westerse wereld is deze aantasting van de gele vlek zelfs de belangrijkste oorzaak van blindheid. Bijna een derde van de bevolking boven 75 jaar wordt hierdoor getroffen. Tot nu toe bestond er nog geen doeltreffende behandeling voor deze ouderdomsblindheid. UGent-onderzoekers werken nu aan oogdruppels die de oorzaak van deze ziekte aanpakken.

Versuikerde eiwitten onder het netvlies

Als je ouder wordt, stapelen versuikerde eiwitten zich op in het lichaam. Deze versuikerde eiwitten veroorzaken ontstekingen, waardoor bloedvaten en zenuwcellen beschadigd geraken. Bij ouderdomsblindheid stapelen de versuikerde eiwitten zich ook op onder het netvlies, en ziet de patiënt zwarte vlekken of vervormingen, waardoor lezen moeilijker wordt. Een oogarts kan dit herkennen als gele vlekken op een kleurenfoto of als autofluorescente vlekken op een scan.

In een later stadium breiden deze vlekken zich verder uit tot de zogenaamde ‘droge’ vorm van ouderdomsblindheid. De patiënt is nu deels blind en kan niet meer lezen. Voor deze vorm van ouderdomsblindheid was er tot nu toe geen enkele behandeling.

Oogdruppels genezen ouderdomsblindheid

De oogdruppels die de UGent-onderzoekers getest hebben, bevatten het eiwit Fructosamine-3-kinase (FN3K), dat ontwikkeld werd in het VIB. Dit is een eiwit dat van nature aanwezig is in het lichaam en de versuikering van eiwitten controleert en herstelt. De onderzoekers behandelden de ogen van muizen met dit eiwit en zagen dat de vlekken onder het netvlies volledig afwezig waren in vergelijking met het contralaterale oog dat een schijnbehandeling had gekregen.

Toekomst

Wereldwijd hebben 196 miljoen personen last van deze vorm van ouderdomsblindheid, en tegen 2040 zullen dat er 288 miljoen zijn. De UGent-wetenschappers hopen deze miljoenen personen reeds in vroeg stadium te kunnen behandelen. Momenteel worden de klinische studies hiervoor gepland.

Meer informatie

  • Lees het volledige artikel hier (in het Engels)

Contact