Tips voor Open Monumentendag

(09-09-2016) Tijdens de Open Monumentendag op 11 september 2016 zijn klassiekers zoals Het Pand, de Aula en de prachtig gerenoveerde Emile Braunschool – waar enkele vakgroepen van de faculteit Rechtsgeleerdheid onderdak hebben gekregen – vrij te bezoeken.

Een bezoekje waard is zeker ook het oorspronkelijke Instituut voor de Wetenschappen van het Plateaucomplex aan de Rozier. De renovatie van het gebouw is bijna voltooid en de vervlogen grandeur van dit architecturale pareltje wordt stilaan hersteld.

Zo werd de wat verkommerde binnentuin omgetoverd in een heus atrium. Je kunt er – al dan niet nostalgisch – ronddwalen en de in aanbouw zijnde faculteitsbibliotheek van Letteren en Wijsbegeerte bezoeken.

Aula Academica

Naar aanleiding van de installatie van een universiteit in de stad – geopend in 1817 - besliste het Gents stadsbestuur dat er een 'Paleis van de Universiteit' gebouwd moest worden, passend in een bredere stadsvernieuwing die men plande. Architect Louis Roelandt bedacht een neoclassicistisch bouwwerk met Grieks ogend voorportaal, ruim peristilium en rotondezaal met cassettenplafond. In 1826 werd het gebouw geopend, en tot op vandaag blijft het dé plaats bij uitstek voor officiële plechtigheden, eredoctoraten, proclamaties e.d.

Op Open Monumentendag kan je de Aula vrij bezoeken.

Praktisch

 • Aula Academica, Voldersstraat 9, Gent
 • Openingsuren: van 10 tot 18 uur

Het Pand

Het Pand is een voormalig dominicanenklooster gelegen in het hart van de Gentse binnenstad. Sinds 1963 is het in bezit van de Universiteit Gent, die in het gebouw o.a. enkele musea heeft ondergebracht. Het hele gebouw is beschermd als monument.

Op Open Monumentendag kan je bepaalde delen van Het Pand vrij bezoeken: de oude dominicanenbibliotheek en de Etnografische en Archeologische Verzamelingen.

Praktisch

 • Het Pand, Onderbergen 1, Gent
 • Openingsuren: van 11 tot 17 uur

Workshop 'Uitbeelden van mensfiguren'

Eén van de interessantste collecties van de EVUG werd tijdens vorige eeuw in de jaren dertig verzameld tijdens de Ivoorkustexpeditie. Prof. Frans Olbrechts wilde voor zijn studenten een ‘hands on’ laboratorium ontwikkelen. Hij stuurde twee van zijn beste oud-studenten er op uit om ook vanuit didactisch oogpunt voorwerpen bij een te brengen. Albert Maesen deed onderzoek bij de Senufo en verzamelde er in verscheidene dorpen reeksen mensfiguren met hun eigen stijlkenmerken.

Een vergelijkend onderzoek van uitbeeldingen van mensfiguren uit Ivoorkust uit de eerste helft van vorige eeuw met uitbeeldingen van mensfiguren uit de hedendaagse Westerse cultuur.

Praktisch

 • 11.30 uur, max. 10 deelnemers
 • 15 uur, max. 10 deelnemers
 • Duur workshop: 1.15 uur
 • Doelgroep: minimum 15 jaar oud
 • Inschrijving is mogelijk op de dag zelf in het EVUG of door zich vooraf aan te melden via e-mail met vermelding van WORKSHOP EVUG & voorkeur voor de voormiddag of voor de namiddag:

geert.leinders@gmail.com; mmo.dermine-brackeleire@studie.openuniversiteit.be

Emile Braunschool

Vanaf 2010 kregen enkele vakgroepen van de faculteit Rechtsgeleerdheid onderdak in de prachtig gerenoveerde Emile Braunschool in de Gentse Voldersstraat. Het gebouw dateert uit de 17e eeuw. In dit voormalige Jezuïetencollege werden na de oprichting in 1817 de eerste lessen van de Gentse universiteit gedoceerd.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn bepaalde delen van het gebouw te bezoeken:

 • De binnenplaats van het eerste jezuïetenklooster in Gent, gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw;
 • De kloostertrap en de kloostergang van dat jezuïetenklooster, met fresco’s langsheen de deuren van wat ooit monnikencellen waren en nu de bureaus zijn van professoren en assistenten;
 • Een voor 80% authentiek 17e-eeuws stuc-plafond van een uitzonderlijke kwaliteit.
 • De witte binnenplaats van de Braunschool met tuin van Louis Roelandt, die dateert van rond 1820.
 • Kunstwerken: langsheen het parcours ziet u foto’s, tekeningen, beelden en schilderijen die de UGent in bruikleen kreeg van het SMAK.

Praktisch

 • Emile Braunschool, Voldersstraat 3, Gent
 • Open tussen 10 en 18 uur
 • Het parcours is minder geschikt voor minder mobiele personen omdat er trappen moeten worden genomen. Er zijn geen liften beschikbaar in de gedeeltes die openstaan voor het publiek.

Rozier 44

Bezoek het oorspronkelijke Instituut voor de Wetenschappen van het Plateaucomplex (Rozier, 44). De renovatie van het gebouw is bijna voltooid en de vervlogen grandeur van dit architecturale pareltje wordt stilaan hersteld. Zo wordt de wat verkommerde binnentuin omgetoverd in een heus atrium. Je kunt er – al dan niet nostalgisch – ronddwalen en de in aanbouw zijnde Faculteitsbibliotheek van Letteren en Wijsbegeerte bezoeken.

Praktisch

 • Rozier 44, Gent
 • Open tussen 10 en 18 uur
 • Het parcours is minder geschikt voor minder mobiele personen omdat er trappen moeten worden genomen. Er zijn geen liften beschikbaar in de gedeeltes die openstaan voor het publiek.

Boekentoren

Ook het ondergronds depot van de Boekentoren kan je bezoeken tijdens Open Monumentendag.

Opgravingen in Kerkhove (Avelgem)

Je vindt de UGent op Open Monumentendag ook in West-Vlaanderen. Neem een kijkje achter de schermen van een van de grootste en meest spectaculaire opgravingen in Vlaanderen. Maak kennis met onze Romeinse weg, de leefwereld van prehistorische jagers-verzamelaars en met een archeologische machine op volle toeren: archeologen aan het werk met de klassieke schop en kruiwagen, maar ook state of the art instrumenten zoals drones, mechanische boorwagens, grondradars en 3D-scanners.

Praktisch

 • Regionaal Archeologisch Museum van de Scheldevallei, Rijtstraat 4 8580 Avelgem
 • Van 13 tot 17 uur. Inkom gratis.
 • Meer info in de folder van OMD