Maarten Boudry houdt openingscollege voor de leerstoel Etienne Vermeersch

(05-10-2020) Maarten Boudry, houder van de leerstoel Etienne Vermeersch, geeft op 12/10 openingscollege over Corona, wetenschap en kritisch denken. Iedereen welkom!

In dit eerste openingscollege van de Leerstoel Etienne Vermeersch  op 12 oktober laat filosoof en leerstoelhouder Maarten Boudry zijn licht schijnen over de corona-pandemie. Hadden we deze pandemie kunnen voorspellen? Hebben we snel genoeg ingegrepen, of is de remedie stilaan erger dan de kwaal? Wat leert deze onverwachte pandemie ons over de fragiliteit van onze wereldwijde economie, en van de vooruitgang van de afgelopen decennia? Welke lessen kunnen we uit de corona-pandemie trekken over die andere grote mondiale bedreiging die zich verder in de toekomst situeert, namelijk de opwarming van ons klimaat?

Een college over onzekerheid en onwetendheid, over alarmisme versus minimalisme, over zelfvervullende en zelfweerleggende voorspellingen, over wat verstandig risicobeheer betekent voor onze (globale) samenleving, en over de wetenschap als de beste (of minst slechte) van alle menselijke kennisvormen.

Volg het college live via de UGent-Facebookpagina en het UGent-kanaal op Youtube.

“In het begin waren er weinig data over dat nieuwe [corona]virus. De eerste schattingen over de mortaliteit liepen ook fel uiteen. In februari was het verdedigbaar om te zeggen dat het leek op een stevige griep. Maar gaandeweg is die diversiteit in opinies bij virologen versmald en ontstaat er consensus, gebaseerd op onderzoeksresultaten. Dat is wat goede wetenschap inhoudt: de kern van consensus wordt steeds breder, terwijl de marge met discussiepunten, steeds smaller wordt.” (Maarten Boudry in Durf Denken)