10 goede redenen om de openingsmaand van het GUM niet te missen

(02-10-2020) Gent kent al een tiental musea, en vanaf zaterdag 3 oktober komt daar een extra parel bij met de opening van het GUM, het Gents Universiteitsmuseum.

Verwacht geen klassiek wetenschapsmuseum maar een forum voor wetenschap, twijfel en kunst. Michaël Mariën, hoofd communicatie voor het GUM, geeft ons 10 goede redenen om de openingsmaand - van 3 t.e.m. 31 oktober - niet te missen.

1 GUM opent coronaproof

"Het GUM opent eindelijk zijn deuren! We zijn enorm blij dat we ons gloednieuw wetenschapsmuseum met jullie kunnen delen", aldus een enthousiaste Michaël. Een bezoek aan het GUM verloopt uiteraard helemaal coronaproof. Dat betekent dat je vooraf reserveert op welke dag (behalve op woensdag) je het nieuwe museum en de Plantentuin bezoekt. Tijdens de openingsmaand is een bezoek op een weekdag (opnieuw behalve op woensdag) trouwens helemaal gratis. In het weekend kies je tussen zes menu's om het nieuwe 'Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst' te ontdekken. Elk nadeel heb zijn voordeel, wist de illustere Johan Cruijff al. Omdat de capaciteit per dag beperkt is, duurt de opening een maand in plaats van één weekend. Overal is ontsmettingsmiddel voorzien, een mondmasker is verplicht en schermen raak je aan met een stylus.

2 Dé ster van het weekend? Het museum zelf.

Geen klassiek wetenschapsmuseum dus, het GUM. Eerder een specialleke. Michaël: "Je duikt in het hoofd van de wetenschapper. Tijdens de openingsmaand mag je dat hoofd zelfs letterlijk nemen ... In het GUM gaat het meer over het proces van de wetenschap dan over het eindresultaat. We vragen ons af voor welke uitdagingen de wetenschapper staat, hoe zij/hij te werk gaat, en welke ruimte er is voor verbeelding, twijfel en falen." Het GUM verzamelt bijzondere objecten en verhalen uit een waaier van disciplines: van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde.

3 De catacomben in

Ook kinderen zijn van harte welkom tijdens de openingsmaand. "Zij krijgen telkens op zondag de unieke kans om met hun gezin de kelders van het GUM in te duiken, op ontdekking tussen de collectie Zoölogie. Denk aan bokalen met dieren op sterk water, skeletten en opgezette dieren. Op zaterdag kunnen kinderen onder handen genomen worden door het Ministerie van Onderzoekende Zaken." Spannend!

4 Menu of à la carte?

Gedurende de maand oktober bieden we elk weekend een reeks menu's en à la carte activiteiten aan. Je kan kiezen uit één van de zes (gratis) menu's, allemaal op maat van jouw bubbel. Krijg je er geen genoeg van, combineer dan een gratis bezoek aan het museum met één van de originele workshops, artistieke performances en veel meer. We trappen zaterdag 3 oktober af met een graffiti-workshop in het EXPERIENCE-menu. Het eerste anderhalf uur trek je het museum in. Het uur erna vier je jouw opgedane inspiratie en creativiteit bot tijdens de artistieke workshop waarbij je de kans krijgt om in de voetsporen van ROA te treden. Er is ook een FAMILY-, ART & SCIENCE-, DIE HARD-, VAN EYCK- en een BASIC-menu.

5 OMG, Van Eyck is hier ook!

Met de opening van het GUM opent tegelijk ook de eerste pop-upexpo 'Van Eyck in de diepte. Frictie en harmonie door het oog van architecten en kunstenaars'. Een duik in de wetenschap achter de kunst van Jan van Eyck. "Van Eyck staat niet alleen bekend als briljant schilder, maar ook als 'de schilder die de wetten van het perspectief niet kende'. Maar is dat ook echt zo? Waarom voelt zijn werk dan zo harmonieus aan? Met deze onderzoeksvragen gaat architect Patrick Seurinck aan de slag, samen met studenten uit de architectuuropleiding van de UGent en enkele kunstenaars."

6 Wat dacht je van een Die Hard-menu?

John McClane heeft er niks mee te maken, maar het GUM pakt wel uit een met DIE HARD-menu. "Wetenschappers zijn ook maar mensen, en dus kunnen, mogen en moeten ook zij soms twijfelen. Dat geldt uiteraard ook voor de bezoekers. Zit je met vragen of bedenkingen na je bezoek? Goed zo! Wij geven je de kans om die uitgebreid te stellen tijdens een nagesprek met een curator van het GUM, samen met een wetenschapper of kunstenaar."

7 Studenten komen gratis

De hele openingsmaand is gratis! Niet alleen in het weekend. Dus, studenten, hier heb je de ideale, coronaproof weekactiviteit! Ontdek het gloednieuw wetenschapsmuseum tijdens een springuur of na de lessen. Je zal er ongetwijfeld veel inspiratie uithalen.

8 Forum voor Wetenschap, Twijfel & KUNST

In het weekend vallen er ook telkens verschillende artistieke installaties te ontdekken. Zoals een exclusief atelierbezoek van deelnemend kunstenaar Lieven Lefere in NUCLEO (Lindenlei Gent) in het VAN EYCK-menu. Je betreedt een echte driedimensionale en toch denkbeeldige ruimte, gebaseerd op de architectuur van de 'Madonna met kanunnik Van der Paele'. "Ook de geluidsinstallatie 'Room D' van Roel Heremans is een bezoek waard. De stem in Room D voert je mee in de kamers van je verbeelding. Het gaat over kijken en bekeken worden, en binnendringen in het hoofd van iemand anders." Die zit in het ART & SCIENCE-menu.

9 De Gentse Plantentuin: groene parel in de stad

Het GUM bevindt zich middenin de Gentse Plantentuin. "Hoewel de Plantentuin al lang bestaat, is hij weinig bekend. Een bezoek aan het GUM is dus dé manier om deze groene wetenschapsparel middenin de stad te ontdekken. Vergeet trouwens de serres niet! Een van mijn favoriete plekjes is de tropische serre. Ik hou ervan om te verdwalen tussen de palmbomen. Het is zo'n een unieke plek."

10 Ontdek de donkere kant van de wetenschap

"We sluiten de openingsmaand af op 31 oktober met Dark Saturday. Verwacht vooral geen pompoenen, trick or treat of maskers, maar wel een fascinerend bezoek waarin we dieper ingaan op de donkere kantjes van wetenschap en onze collectie. Van forensische geneeskunde tot voodoo, van dwalen tussen skeletten en bokalen tot donkere tekensessies. Het programma van Dark Saturday komt begin oktober online."

 

Praktisch

De openingsmaand van het GUM (Gents Universiteitsmuseum) vindt plaats van zaterdag 3 t.e.m. zaterdag 31 oktober. In het weekend kan je kiezen uit een reeks menu's: FAMILY, EXPERIENCE, ART & SCIENCE, DIE HARD, VAN EYCK en BASIC. In de week (behalve op woensdag) kan je het museum ook gratis bezoeken. Opgelet: online reservatie is verplicht. Adres: Ledeganckstraat 35, 9000 Gent. Dat is om de hoek van S.M.A.K. en MSKGent, aan het Citadelpark.

www.gum.gent