Donderdag 14 december: protestactie om doodstraf Djalali te voorkomen

(13-12-2017) De UGent roept op mee op om alles op alles te zetten om de doodstraf van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali te voorkomen.

Het hoger beroep van VUB-docent Ahmadreza Djalali blijkt door zijn advocaat nooit te zijn ingediend. Daarmee lijkt de uitvoering van de doodstraf steeds onvermijdelijker.

De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali zit sinds april 2016 in Teheran opgesloten. Hij wordt door de Iraanse rechtbank beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid. Maar enig bewijs werd daarvoor nooit op tafel gelegd. Hij wilde vorige maand in hoger beroep gaan tegen zijn terdoodveroordeling, die was uitgesproken op 21 oktober 2017. Maar zijn advocaat heeft het dus nagelaten.

De universiteiten dringen er bij alle volksvertegenwoordigers op aan om Iran te wijzen op de internationale wetten en standaarden, de eenvoudige rechten van verdediging en de onaanvaardbaarheid van een terdoodveroordeling van een Iraans-Europees staatsburger, die tot nader order noch een eerlijk proces, noch een eerlijke verdediging kreeg.

Deze actie ondersteunen