Kinderen met dyscalculie gezocht voor opvolgstudie

(28-09-2017) Onderzoekers van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen zijn op zoek naar kinderen met de diagnose dyscalculie voor een opvolgstudie.

Door kinderen met deze leerstoornis gedurende verschillende jaren op te volgen krijgen de wetenschappers een beter inzicht in het ontwikkelingstraject van het kind. Hierdoor hopen ze belangrijke factoren te vinden die mogelijk een rol spelen in het ontwikkelen van dyscalculie.

Aangezien dyscalculie vaak niet alleen voorkomt, komen ook kinderen in aanmerking die naast hun diagnose dyscalculie een diagnose hebben van ADHD, DCD of dyslexie.

Door deel te nemen aan dit onderzoek kunnen ouders bijdragen tot het proces om tot een betere begeleiding voor hun kinderen met dyscalculie te komen. Na elke onderzoeksfase kunnen ouders wiens kinderen deelnemen aan het onderzoek een samenvatting van de resultaten ontvangen.

De onderzoekers plannen jaarlijks een onderzoek in dat bestaat uit twee keer anderhalf uur. Daarin nemen ze een aantal rekentests af en vult het kind een aantal vragenlijsten in. Daarnaast zijn er ook proefjes zoals puzzelen met blokjes, prentjes en een verhaal maken. Er is ook een vragenlijst voor de ouders.

• Kinderen met dyscalculie uit het 3e tot 6e leerjaar

Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie