Europese Regiostar Award voor Orsi Academy

(11-10-2019) Het opleidingscentrum voor robotchirurgie Orsi Academy, waarvan de UGent partner is, ontving de Regiostar Award 2019 in de categorie 'Modernising Health Services'

Met de Regiostar Awards zet de Europese Commissie ieder jaar de door de EU-gefinancierde projecten in de bloemetjes die op vlak van het demonstreren van excellentie en het uitrollen van een nieuwe aanpak boven de andere projecten uitsteken. Met als doel andere Europese regio’s en projectmanagers te inspireren krijgen de winnaars extra media aandacht en worden ze in de Europese spotlights geplaatst.

De Regiostars worden uitgereikt in vijf thematische categorieën promotie digitale transformatie, connecteren groen-blauw-grijze netwerken, strijd tegen ongelijkheid en armoede, bouwen van klimaatadaptieve steden en de bijzondere categorie voor 2019: modernisering van de gezondheidszorg. Het is in die laatste categorie dat Orsi Academy de award in ontvangst mocht nemen.

Orsi Academy

Orsi Academy is een opleidingscentrum voor robotchirurgie waarvan de UGent, UZ Gent, KULeuven en UZ Leuven partner zijn, dat mede door de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Vlaamse overheid gerealiseerd werd langs de E40 in Melle. De nieuwe infrastructuur van 5.500m² huisvest de allernieuwste technologieën op vlak van robotchirurgie. Doordat de Orsi Academy tot de absolute wereldtop behoort, trekt het centrum chirurgen van over de hele wereld aan die in Melle hun vaardigheden komen bijschaven. Jaarlijks komen zo’n 3.500 chirurgen van over de hele wereld zich bij ORSI bekwamen in de robotchirurgie.

De toekenning van de Regiostar Award 2019 betekent niet alleen een erkenning van deze expertise door de Europese Commissie in een voor Vlaanderen heel belangrijk domein als gezondheidszorg, maar geeft tevens een stimulans aan de verdere uitbouw van de technologie in samenwerking met de Universiteit Gent, de KU Leuven en kennisinstellingen.