Ostend Science Park brengt marien en maritiem onderzoek en bedrijven uit blauwe economie bijeen

(28-02-2020) Op 27 februari vond de lancering van Ostend Science Park plaats. Dit wetenschapspark, een initiatief van de UGent, POM West-Vlaanderen en Haven Oostende, wil bedrijven aantrekken die actief zijn in de blauwe economie.

Op de site van meer dan 16 hectare kunnen bedrijven gebruik maken van de nodige testfaciliteiten en knowhow om nieuwe high-end producten en diensten gelinkt aan de blauwe economie te ontwikkelen. Deze locatie vormt al jaren de thuisbasis voor Bluebridge, vroeger bekend als GreenBridge. Bluebridge blijft een incubator, maar wordt ook het hoofdkwartier van Ostend Science Park en de plek waar de UGent het onderzoeksluik versterkt en verder uitbouwt.

UGent partner van Ostend Science Park

De UGent gelooft in blauwe groei als maatschappelijke investering in de toekomst. De universiteit staat aan de wereldtop in alles wat te maken heeft met marien en maritiem onderzoek. De samenwerking tussen de UGent, de POM West-Vlaanderen en de Haven in Oostende is uniek.

Rik Van de Walle, rector: “Scheep gaan met Ostend Science Park betekent dat je opgenomen wordt in het netwerk van de Universiteit Gent. Wij zijn ongeveer overal ter wereld actief; door toe te treden tot Ostend Science Park krijg je toegang tot dat wereldwijde netwerk. Maar er is meer. Je krijgt ook toegang tot onze onderzoeksinfrastructuur. Tot onze labo’s. Tot onze testinfrastructuur. En tot onze mensen. Jonge mensen, ervaren mensen, knappe koppen, gedreven onderzoekers uit een hele waaier aan wetenschapsvelden – van biologie tot ingenieurswetenschappen, van diergeneeskunde tot voedseltechnologie.“

Mariene en maritieme ambities

De UGent heeft als enige Vlaamse universiteit een rechtstreekse toegang tot de zee en is bijgevolg de ideale kennisinstelling om mee samen te werken voor alles wat te maken heeft met marien en maritiem onderzoek.

Rik Van de Walle, rector: “Wat wij willen bereiken is dat we meer en beter samenwerken met bedrijven, ook met die bedrijven die vandaag nog géén structurele samenwerkingen hebben met kennisinstellingen of die nog zoekende zijn. We zien dat die vraag er is bij de industrie, we zien dat die vraag er is bij onderzoekers. Met Ostend Science Park brengen we die twee samen: we brengen onderzoekers tot bij de praktijk en we brengen een uitstekende dienstverlening tot bij de bedrijven. Dat doen we vandaag al, en met Ostend Science Park tillen we dit nog een niveau hoger.“

UGent-wetenschapsparken

De Universiteit Gent heeft al twee wetenschapsparken in Zwijnaarde, in de buurt van Gent. Maar Ostend Science Park is het eerste wetenschapspark met zo’n unieke en toekomstgerichte focus: de blauwe groei.

Rik Van de Walle, rector: “Ik denk niet dat iemand kan bieden wat wij hier samen met onze partners te bieden hebben.“