UGent werkt mee aan tentoonstelling over Brugse wetenschapper Simon Stevin

(25-08-2020) Eind deze maand start de tentoonstelling Simon Stevin van Brugghe, 1620 – 2020. Ook de UGent is een belangrijke partner in de creatie van deze expo.

English version

Simon Stevin Van Brugghe veranderde de wereld in het Stadsarchief van Brugge. Je zal er te weten komen hoe de inzichten en ontdekkingen van de in Brugge geboren wetenschapper vandaag nog steeds aanwezig zijn in het leven van alledag … en dit exact 400 jaar na zijn overlijden.

Professor-emeritus (en voorzitter van Bruggelingen Buiten Brugge) Guido vanden Berghe van de UGent, die al zijn hele loopbaan onderzoek verricht naar Stevin en medeauteur is van het in 2003 uitgegeven naslagwerk ‘Wonder en is gheen wonder’, De geniale wereld van Simon Stevin, 1548-1620, wordt de gastcurator.

Wie was Simon Stevin

De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) verhuisde omstreeks 1577 naar het huidige Nederland en schopte het er tot raadsman van Prins Maurits. Met een frisse kijk verrijkte hij steeds nieuwe terreinen, zoals waterbouwkunde, navigatie, boekhouding, fysica, krijgswetenschap, architectuur, stedenbouw, politieke wetenschappen en wiskunde. Ideeën die hij altijd in het Nederlands formuleerde, als antwoord op concrete vraagstukken van legeraanvoerders, ingenieurs en bestuurders. Een tentoonstelling in het Stadsarchief brengt voor het eerst alle werken en manuscripten van Simon Stevin samen. Daaronder tien werken uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Op basis van twee films kom je meer te weten over zijn levensloop en over hoe zijn inzichten en ontdekkingen vandaag nog steeds aanwezig zijn in het leven van alledag. De expo licht ook de realisatie van zijn standbeeld op het naar hem vernoemde Simon Stevinplein toe. In de hoofdbibliotheek wordt tijdens de duur van de tentoonstelling literatuur over Stevin in de kijker gezet.

Bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Om aan de COVID-richtlijnen te voldoen, is het aantal bezoekers dat gelijktijdig de tentoonstelling kan bezoeken beperkt. Je bezoek is enkel gegarandeerd als je op voorhand reserveert.