Patrick Van Damme wordt decaan aan de Czech University of Life Sciences in Praag

© Czech University of Life Sciences (vergrote weergave)

© Czech University of Life Sciences

(11-03-2021) Professor Patrick Van Damme wordt decaan van de Faculty of Tropical AgriSciences aan de Czech University of Life Sciences (CZU) in Praag.

Professor Van Damme kwam in contact met de CZU als professor in de tropische agronomie. Hij doceerde er verschillende vakken over etnobotanie, de studie van de relatie tussen planten en mensen. Dat deed hij bij wat toen nog het Institute of Tropics and Subtropics heette. Daarna kreeg hij de vraag of hij een positie als professor in het instituut wilde opnemen.

Kort daarna was Van Damme betrokken bij de omvorming van het instituut naar een volwaardige faculteit: de Faculty of Tropical AgriSciences aan de Czech University of Life Sciences.

"Praag leek me een interessante toegangspoort naar een ander deel van Europa. Ik genoot altijd van mijn verblijf in deze stad. Wat later kreeg ik de vraag of ik me meer zou willen inzetten voor de faculteit op vlak van internationalisering, en of ik interesse zou hebben om voor de positie van decaan te gaan."

Hij is de eerste decaan ooit met buitenlandse nationaliteit in de geschiedenis van de CZU.

Als nieuwe decaan is professor Van Damme van plan om de internationale positie van de faculteit te versterken. Hij belooft ook een verschuiving teweeg te brengen waarin er meer belang wordt gehecht aan maatschappelijke bijdragen, als alternatief voor de huidige focus op het aantal wetenschappelijke publicaties.

Samen met prof. Marc Van Meirvenne, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, wensen we professor Van Damme het allerbeste toe in zijn nieuwe functie!

Lees meer op de website van CZU (in het Engels)