Paul De Vos ontvangt Bergey Medal

(20-08-2021) Em. Prof. Dr. Paul De Vos ontving de Bergey Medal als erkenning voor zijn langdurige, uitstekende bijdrage aan het veld van de systematiek van de bacteria en de archaea.

Belgische collectie micro-organismen

Om de biotechnologie en de life sciences blijvend te ondersteunen, en om in te staan voor de conservatie van de biodiversiteit; werden in 1983 in België collecties van micro-organismen opgericht: de Belgian Coordinated Collections of Micro-organisms (BCCM). Het is een consortium van 7 elkaar aanvullende en dienstverlenende cultuurverzamelingen die gehuisvest zijn in verschillende onderzoeksinstellingen: Universiteit Gent, Université Catholique de Louvain, het Wetenschappelijke Instituut Volksgezondheid in Brussel, Université de Liège en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

Deze collecties bezitten een enorm patrimonium aan biologisch materiaal, bijhorende info en expertise, inclusief drie kleine niche collecties, met zeer veel potentieel in zowat alle sectoren van de biotechnologie. Meer dan 70.000 bacteriën, schimmels, gisten, diatomeeën, plasmiden en cellijnen worden in de publieke verzamelingen ondergebracht, met daar bovenop nog evenveel materiaal in de onderzoekscollecties. Al het publiek beschikbare materiaal is grondig gekarakteriseerd en van goede kwaliteit. Dankzij hun inbedding in de verschillende gastinstellingen en gastlaboratoria met vaak internationaal erkende wetenschappelijke reputatie bevinden de BCCM-collecties zich in een innovatieve onderzoeksomgeving.

Laboratorium voor Microbiologie @UGent

Em. Prof. Dr. Paul De Vos was jarenlang werkzaam als directeur van het Laboratorium voor Microbiologie dat een gerenommeerde bacteriëncollectie huisvest. Ze telt meer dan 26 000 goed gekarakteriseerde stammen. De biologische oorsprong van onze collectie is zeer breed, met inbegrip van bacteriële isolaten uit voedsel, klinische, veterinaire, landbouw-, aquatische en andere milieubronnen. Zo kan de collectie ruim instaan voor de behoeften van verschillende O&O-sectoren, waaronder de groene, de rode, de blauwe en de witte biotechnologie. Dit labo was een van de stichtende partners van de BCCM in 1983 en is uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste Biological Research Centres gespecialiseerd in bacteriën wereldwijd.

Meer info over de Bergey Medal: https://www.bergeys.org/