Paulien Jansen wint beurs For Women in Science

(26-11-2019) Wiskundige Paulien Jansen ontvangt een beurs van L'Oréal-Unesco t.w.v. € 60 000 om doctoraatsonderzoek rond 'buildings' aan te vatten.

De in 2007 gecreëerde beurzen worden om de twee jaar uitgereikt aan drie jonge vrouwen als bekroning van hun uitmuntend werk, hun doorzettingsvermogen en hun inzet in het wetenschappelijk onderzoek. De Belgische L’Oréal-UNESCO-beurzen For Women in Science worden toegekend door het Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.- FNRS) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Ondervertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap

De aanwezigheid van vrouwen op het openbare, politieke en economische terrein is de laatste jaren opvallend toegenomen. Nochtans is in bepaalde kringen de weerstand tegen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn nog steeds erg groot. Zo ook in de wetenschap. Vandaag is slechts 29% van de onderzoekers een vrouw en ging minder dan 3% van de Nobelprijzen Wetenschap naar een vrouw.

Sinds 21 jaar ijvert de Stichting L’Oréal in samenwerking met de UNESCO voor een genderevenwicht in de wetenschap door uitmuntende vrouwelijke wetenschappers en jonge talenten te bekronen met verschillende prijzen. Tot op heden konden 107 laureates en meer dan 3200 jonge, vrouwelijke wetenschappers genieten van de erkenning en ondersteuning van het programma For Women in Science. Deze ontluisterende cijfers zijn nog beter voelbaar in het domein van de STEM. Daarom werd het L’Oréal-UNESCO-programma in 2019 op zowel nationaal als internationaal niveau opengesteld voor twee nieuwe disciplines: wiskunde en informatica.

 

« Het was absoluut noodzakelijk het L’Oréal-UNESCO-programma open te stellen voor deze prestigieuze disciplines. Vrouwen zijn er zeldzaam, zowel op leidinggevende posten als aan het begin van het parcours. Terwijl recent onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit van het onderzoek lijdt onder de afwezigheid van vrouwen. Artificiële intelligentie bijvoorbeeld reproduceert met zijn algoritmes ronduit seksistische stereotypen. We kunnen dus niet anders dan ons verheugen over de nieuwe wending die ons programma genomen heeft. » - Brigitte Bekaert, Directrice Corporate Communication van L’Oréal

De talenten van 2019 zijn de leaders van morgen

Om de twee jaar kiest de nationale jury L’Oréal-UNESCO drie laureates uit 20 kandidaturen die voorgeselecteerd werden door de Franstalige en Nederlandstalige fondsen voor wetenschappelijk onderzoek. De Belgische jury wordt voorgezeten door Christine Van Broeckhoven, laureate 2006 van de Prijs L’Oréal-UNESCO, en bestaat uit eminente wetenschappers die de nationale commissies van de UNESCO, het F.R.S.- FNRS en het FWO vertegenwoordigen.

De drie jonge laureates van de Belgische beurzen – Tine D’aes (Universiteit Luik), Paulien Jansen (UGent - vakgroep Wiskunde: Algebra en Meetkunde) en Emilie Pollenus (KU Leuven) – werden geëerd in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo in aanwezigheid van professor Ingrid Daubechies, laureate van de Prijs L’Oréal-UNESCO For Women in Science van 2019.

Alle drie ontvangen ze een beurs ter waarde van € 60.000 waarmee ze hun doctoraat kunnen aanvatten. Paulien Jansen zal tijdens haar doctoraat de theorie van de "buildings" bestuderen, een uitgebreid wiskundig onderzoeksdomein dat raakvlakken heeft met de pure wiskunde.

 

« Deze jonge vrouwen zijn de trots van het wetenschappelijk korps. Dankzij hun passie voor wetenschap zijn het de leaders van morgen, de voorlopers van een wereld waarin vrouwen op een correcte manier vertegenwoordigd zijn. Hoewel de weg nog lang is, mogen we nu al zeer erkentelijk zijn voor initiatieven zoals het L’Oréal-UNESCO-programma For Women in Science die cruciaal zijn in de strijd tegen de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap, » - Christine van Broeckhoven, voorzitter van de jury en laureate 2006 van de Prijs L’Oréal-UNESCO For Women in Science.

 

Contact

Cathy Schoels
Persattachee L'Oréal Belgilux
M+32 477 68 02 80