Persuitnodiging: Peloton van 150 fietsers fietst 200 km van Gent naar Luik voor 200e verjaardag

(15-09-2017) Op zaterdag 16 september vindt een symbolische fietstocht plaats van Gent naar Luik: een sportief hoogtepunt voor de 200e verjaardag van de UGent.

In 1817 stichtte Willem I twee universiteiten: een in Gent en een in Luik. In beide steden wordt die 200e verjaardag dit jaar uitgebreid gevierd. Het sportieve hoogtepunt van de festiviteiten wordt de fietstocht op zaterdag 16 september 2017. Tussen de start aan het rectoraat van de UGent en de aankomst ter hoogte van het rectoraat van de ULg overbruggen de fietsers een afstand van maar liefst 200 km.

Deelnemers

De 150 fietsers (een ploeg van de UGent, van Crelan en de stad Gent), allen voorzien van een uitstekende conditie en een racefiets, leggen de 200 kilometer in peloton af. Ervaren wegkapiteins van Cycling Vlaanderen bewaken het tempo, en enkele begeleidende voertuigen zorgen ervoor dat alles vlot en veilig verloopt.

UGent-politicoloog en fervent fietser Hendrik Vos zet zijn schouders onder dit project en zal zelf ook meefietsen.

De deelnemers engageren zich niet enkel op sportief vlak. Ze doen ook elk een gift van minimaal 20 euro aan het Fonds voor de Samenleving, dat dit deelnamegeld zal gebruiken voor maatschappelijk relevant onderzoek.

Tussenstops

Onderweg worden enkele korte stops voorzien:
- in Merchtem: café Reedijk (na zo'n 50 km),
- in Sint-Joris-Winge: restaurant Gempemolen (middagpauze na 100 km)
- in Kortenbos: taverne Egmond (150 km).
Bij de aankomst in Luik worden de deelnemers officieel verwelkomd. Na een barbecue als afsluiter keren ze met gemeenschappelijk transport terug naar Gent.

Crelan, gouden partner van 200 jaar UGent

De Willem I-fietstocht wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van de coöperatieve bank Crelan. Voor de bank houdt deze fietstocht ook enige symboliek in: het traject verbindt de UGent en de ULg, twee universiteiten waar Crelan een Leerstoel heeft die het wetenschappelijk onderzoek binnen de landbouwsector bevordert. Er zal op 16 september dan ook een enthousiaste delegatie van Crelan meefietsen tussen de beide universiteitssteden.

Praktisch

Zaterdag 16 september 2017 om 7.30 uur aan het rectoraat van de Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 25. 9000 Gent. Om 8 uur geeft Gents schepen van Onderwijs Elke Decruyenaere het startschot.