UGent-onderzoekers leveren toppublicaties af in levenswetenschappen en geneeskunde

(02-12-2016) De UGent heeft dit jaar maar liefst 17 onderzoekers met 'Highly Cited status'. Dat zijn er 2 meer dan vorig jaar. Dit is de helft van alle Belgische 'Highly Cited Researchers'

De domeinen waarin de UGent een grote concentratie toppublicaties heeft, situeren zich vooral binnen de levenswetenschappen (farmaceutische wetenschappen en bio-ingenieurs) en de geneeskunde. Bij vele UGent-experten in deze domeinen biedt de biotechnologie een belangrijke insteek voor hun onderzoek.

Voor het vakgebied Plant & Animal Science zijn Kris Moreel, Alain Goossens, Dirk Inzé, Frank Van Breusegem, Stephane Rombauts, Tom Beeckman, Wout Boerjan en Yves Van de Peer de Highly Cited Researchers aan de UGent. Hun specifieke expertise omvat een brede waaier van plantenbiotechnologie tot biostatistiek.

Voor het vakgebied Agricultural Sciences vertegenwoordigen Wim Verbeke (agro-voedingsmarketing en consumentengedrag), Johan Debevere (voedselveiligheid) en gastprofessor Herman W Barkema (diergeneeskunde) de UGent. Een specifiek domein dat daarbij aansluit is Environment/Ecology, waar de Bio-ingenieurs Korneel Rabaey en Willy Verstraete gehonoreerd worden om hun aantal toppublicaties.

Binnen de medische geneeskunde wordt Guy De Backer erkend als Highly Cited Researcher in Clinical Medicine; Bart Lambrecht met zijn biotechnologische expertise binnen het vakgebied Immunology, Hamida Hammad in de immunopathologie en tot slot Ilse De Bourdeaudhuij in de Social Sciences, voor haar onderzoek naar maatschappelijke gezondheidszorg.

Thomson Reuters begon in 2001 met de opmaak van deze exclusieve lijst, die gebaseerd is op het hoogste aantal toppublicaties. In het verleden honoreerde de prestigieuze Highly Cited lijst vooral onderzoekers die een totale topscore van citaties op hun palmares hadden verworven – doorgaans academici op het einde van hun carrière. De vernieuwde methode brengt sinds 2014 meer jonge onderzoekers in de schijnwerpers aangezien enkel wetenschappelijke publicaties uit de voorbije tien jaar in aanmerking komen.

Info

Lijst Thomson Reuters

Persdienst UGent
T 09 264 82 78
M 0472 96 82 81