Klimaatverandering in Afrika sinds het ontstaan van de moderne mens wordt in kaart gebracht

Boorplatform van het DeepCHALLA project op het Challa-meer (Kenia-Tanzania), met op de achtergrond de dubbele top van Mount Kilimanjaro. (vergrote weergave)

Boorplatform van het DeepCHALLA project op het Challa-meer (Kenia-Tanzania), met op de achtergrond de dubbele top van Mount Kilimanjaro.

(23-12-2016) De UGent coördineert onderzoek waarbij de klimaatverandering en landschapsdynamiek in equatoriaal Afrika over de voorbije 250.000 jaar gereconstrueerd wordt. Op basis van de verwachte resultaten kan extreem weer in dat gebied beter voorspeld worden.

De aardwetenschappers boorden in de bodem van het Challa-meer, een 90-meter diep kratermeer op de grens van Kenia en Tanzania, in de buurt van Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Afzettingen (sedimenten) op de bodem van dat meer vormen een uniek gedetailleerd natuurlijk archief van de klimaat- en ecologische geschiedenis van Oost-Afrika. Door de uitzonderlijke kwaliteit van dit archief en haar locatie dicht bij de evenaar kunnen de oorzaken van tropische klimaatvariatie onderzocht worden, en dit over zowel korte als lange periodes, van individuele seizoenen tot tienduizenden jaren. Tegelijk zal het onderzoek de dynamiek reconstrueren van het Oost-Afrikaanse landschap waarin de moderne mens (onze soort, Homo sapiens) is ontstaan en nog steeds leeft.

Begrip van klimaat en ecosysteem rond de evenaar maakt reuzensprong

In samenwerking met het International Continental Scientific Drilling Program (ICDP) heeft een team aardwetenschappers onder leiding van prof. Dirk Verschuren van de Universiteit Gent de voorbije maanden sedimenten verzameld, tot 215 meter diep in de bodem van het Challa-meer. Hoofddoel van het DeepCHALLA project is om de sedimentologische, geochemische en biologische karakteristieken van de opeenvolgende sedimentlagen te gebruiken als indicatoren voor veranderingen in klimaat en landschap gedurende de afgelopen 250.000 jaar. Deze grote tijdspanne, gecombineerd met de continue afzetting en fijne gelaagdheid van het sediment, belooft een reuzensprong in het begrip van klimaat- en ecosysteemdynamiek in gebieden nabij de evenaar.

Na de polen wordt nu ook de evenaar gedocumenteerd, voor betere voorspellingen

Als langverwachte tegenhanger van de polaire klimaatarchieven uit de ijskappen van Groenland en Antarctica kunnen de resultaten van dit project worden gebruikt om betere computermodellen te ontwikkelen voor klimaatsverandering op lange termijn. Dit zal toelaten om meer robuuste prognoses te maken van extreme weerpatronen zoals langdurige droogtes, die een grote impact hebben op de landbouwopbrengst en economische activiteit van Oost-Afrika.

Het verslag van het veldwerk voor dit project kan worden nagelezen op Facebook (ICDPDeepCHALLA), Twitter (ICDP_DeepChalla) en de website van ICDP.

Info

Prof. Dirk Verschuren
Vakgroep Biologie
T 09 264 52 62/55 – M 0484 62 08 10
dirk.verschuren@ugent.be

Lees meer artikels over: