Lancering CAPTURE: 15 miljoen euro steun voor Gents onderzoeksplatform en accelerator voor recuperatie van grondstoffen.

(16-11-2017) Op 22 november 2017 wordt door CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) de CAPTURE accelerator gelanceerd.

Dit initiatief komt vanuit het CAPTURE platform, een samenwerking van professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners. Intussen kan iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage deel uitmaken van het onderzoeksplatform.

De pers is van harte welkom om dit moment bij te wonen op woensdag 22 november 2017 om 10u30 in het MeetDistrict in de Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid 808 b300, 9000 Gent. Graag een seintje indien u komt.

Grondstofhergebruik

logo's lancering CaptureDe partners beschouwen plastic, vervuild water & CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen en CAPTURE wil  bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond.  Bedoeling is om in de  CAPTURE-accelerator de samenwerking tussen de industrie, de kennisinstellingen en het beleid te stimuleren met als doel om Vlaanderen te laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik.

Samengevat wil het CAPTURE initiatief het volgende realiseren:

- Een Vlaanderen- wijd netwerk installeren met sterke internationale vertakkingen dat uitmuntende expertise samenbrengt rond grondstofhergebruik.

- Een gebouw optrekken waarbinnen enerzijds mensen met complementaire kennis en  de infrastructuur worden samen gebracht en anderzijds de nodige ruimte aanwezig is voor de demonstratie van integrale oplossingen voor grondstofhergebruik.

- Fungeren als one -stop-shop in Vlaanderen voor bedrijven en overheid.

- Bedrijven ondersteunen die willen groeien in het segment rond de recuperatie van grondstoffen.

- De creatie van business platformen voor een nauwe interactie met de industriële stakeholders.

- Het opzetten van een adviesraad bestaande uit grote ondernemers en beleidsmakers.

7000 m2 mogelijkheden

CAPTURE zal zo stoelen op een bestaand netwerk in grondstoffenhergebruik, in samenwerking met verschillende van de grootste bedrijven in de Gentse regio en Vlaanderen. De nieuwe financiering laat toe om zijn activiteiten te integreren en efficiënter te maken, alsook deze verder uit te bouwen in het 7000 vierkante meter groot ontmoetings- en incubatiecentrum. Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van CAPTURE -accelerator is gepland voor augustus 2018, in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde.

Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). IIC UGent heeft jarenlange ervaring met begeleiding en huisvesting van spin-offs.

Naast investeringen van de UGent en IIC UGent kan CAPTURE rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 15 miljoen euro (1.5M€ UGent, 4.5M€ IIC UGent, 4.8M€ EFRO, 3.9M€ Vlaamse regering, 0.5M€ Provincie Oost-Vlaanderen).

Het onderzoek rond grondstofhergebruik krijgt hierdoor een boost in een wereldwijd unieke infrastructuur. Milieubedrijven, kmo’s en industriële concerns krijgen bovendien de ruimte om nieuwe activiteiten rond grondstofhergebruik  te ontwikkelen.

Persdienst UGent

Tine Dezeure