26 laatstejaars met een migratieachtergrond starten uniek voorbereidingstraject

(11-10-2016) De UGent organiseert de voorbereiding voor het eerst, op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Het wordt een intens jaar voor 26 sterke leerlingen met een migratieachtergrond die zich optimaal willen voorbereiden op universitaire studies.

Deze leerlingen zullen vanop de eerste rij ontdekken wat studeren aan onze universiteit inhoudt. In groep zullen de leerlingen meer te weten komen over onze opleidingen, dienstverlening en onderwijscultuur dankzij workshops rond studiekeuze, de structuur van het hoger onderwijs, academisch Nederlands, leren argumenteren, efficiënt studeren en het ondersteuningslandschap. Ze zullen kennismaken met studenten en medewerkers van de UGent in een groepsgesprek met rolmodellen met een migratie-achtergrond en krijgen privéles.

Bovendien worden ze aangestuurd tot het doorlopen van een begeleid studiekeuzetraject met hun deelname aan de Open Lessen, de Try-outs, de infosessie ‘Straks Student aan de UGent’, de Sid-in beurs, de facultaire infodagen en de introductiedagen. Om hun netwerk te versterken en in te zetten op de sociale integratie worden ook tal van studentenactiviteiten georganiseerd zoals een fietstocht langs diverse campussen, een bezoek aan een studentenkot, een quizavond bij een studentenvereniging, een etentje in het studentenrestaurant en een rondleiding langs de centrale diensten.  

Het traject bereikt haar einde met een finaal gesprek bij een studieadviseur. Wie het jaartraject heeft afgerond, ontvangt dan een certificaat van de rector op de plechtige proclamatie van juni 2017.

Nazorg

Eenmaal ingeschreven aan de UGent, stappen deze nieuwe studenten in een nazorgtraject op maat: ze krijgen een student-mentor én een professionele coach toegewezen zodat ze de aangeleerde vaardigheden blijvend kunnen optimaliseren in functie van een vlotte studievoortgang. Wanneer zij uiteindelijk 60 studiepunten hebben verzameld, fungeren zij als ambassadeurs die een nieuwe groep laatstejaarsleerlingen kunnen overtuigen van het belang van een actief studiekeuzeproces.   

 ‘UGent in zicht’ is een initiatief van de beleidscel Diversiteit en Gender in samenwerking met de afdeling Studieadvies. De eerste les gaat van start op woensdagmiddag 12 oktober 2016

Info

www.ugent.be/ugentinzicht
Sünbül Karakaya
T 09 264 98 26
M 0472 99 28 81
sunbul.karakaya@ugent.be