Niko Vandebos wint FUTUREproef Award met thesis over burgersolidariteit na de overstromingen in Wallonië

(16-12-2022) De FUTUREproef Award werd op dinsdag 13 december uitgereikt tijdens een event op het stadhuis van Gent.

De prijs is een initiatief van Green Office Gent, het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, de Directie Onderwijsaangelegenheden & de Universiteitsbibliotheek van Universiteit Gent. De award bekroont jaarlijks de meest duurzame thesis. Daarbij wordt gekeken naar duurzaamheid in de brede zin van het woord: ecologisch en sociaal. Onderzoek dat vernieuwend is, toegankelijk is gebracht en onze maatschappij op een positieve manier kan beïnvloeden wordt beloond.

Niko Vandebos won de FUTUREproef Award met haar thesis over burgersolidariteit in Wallonië na de overstromingen in de zomer van 2021. Meer dan een jaar na de catastrofe zinderen de gevolgen nog steeds na bij de getroffenen. Huisvestingsproblemen slepen aan, terwijl voedsel- en spullenhulp noodzakelijk blijven. Tijdens de hulpinspanningen trad een enigszins onverwachte, maar uiterst cruciale speler naar de voorgrond: de solidaire burger. Welke rol speelt spontane burgerhulp in het herstelproces van het overstroomde Wallonië? Dat is de vraag waarop Niko Vandebos een antwoord zocht in haar thesis voor de master Conflict and Development Studies.

“Mijn thesis was op zich al een soort "ode" aan iedereen die zich vrijwillig ingezet heeft of nog steeds inzet om te gaan helpen in Wallonië, dus deze prijs is wat dat betreft de kers op de taart. Zeker omdat het gaat over een ramp die grotendeels uit de publieke aandacht is verdwenen, maar waarvan de effecten jammergenoeg nog naslepen. Ondertussen heb ik al van een aantal respondenten gehoord dat het hen deugd doet dat de problematiek opnieuw wat aandacht krijgt!”

De tweede plaats van de FUTUREPROEF Award ging naar Klara Vanstraelen en haar thesis over stadsvernieuwing en Matthias Van der Heyden kreeg de derde plaats met een thesis over klimaatverandering. Shauni Bernau won de publieksprijs.