UGent en het Stripmuseum slaan de handen in elkaar voor stripcollectie in Aziatische talen

(20-12-2016) De Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte neemt voortaan de stripcollecties in Aziatische talen van het Stripmuseum op in haar collectie. De samenwerking biedt een oplossing voor het plaatsgebrek waar het Stripmuseum mee kampt.

Met meer dan 60.000 albums, 40.000 tijdschriften en 5.400 theoretische werken telt de bibliotheek van het Stripmuseum wellicht het grootste aantal stripgerelateerde titels ter wereld. Stripverhalen in een andere taal dan de twee belangrijkste landstalen worden noodgedwongen gestockeerd in een depot.

Aangezien Azië een steeds belangrijkere speler wordt in de stripwereld, is het jammer dat strips in het Japans, Chinees en Koreaans zouden moeten ontbreken in de collectie van het Stripmuseum. Aangezien de faculteit de know-how heeft om Chinese, Japanse en Koreaanse boeken te inventariseren kunnen deze probleemloos in Gentse systeem worden opgenomen. In een tweede fase zal de catalogus van het Stripmuseum met die van UGent verbonden worden.

De populariteit van de studierichtingen Chinees, Japans en Koreaans en het grote aantal Aziatische studenten aan de UGent zal er bovendien voor zorgen dat de collectie zeker actief benut zal worden. En dit zowel in het kader van onderzoek als onderwijs.

De strips in Aziatische talen van het Stripmuseum zijn een schenking aan de Gentse Universiteit. Daarnaast steunen de culturele vertegenwoordigingen van China, Zuid-Korea en Japan het project en zullen zij aan de Aziatische stripuitgeverijen vragen om boeken te schenken aan de Universiteit Gent.

Info

Andreas Niehaus
Vakgroepvoorzitter vakgroep Talen en Culturen
09 324 47 65
Andreas.Niehaus@UGent.be

Stripmuseum

Willem Degraeve 
willem.degraeve@comicscenter.net

 Lees meer artikels over: