UGent-eredoctoraat voor Fatou Diome

(08-11-2017) Op Dies Natalis op 23 maart 2018 onderscheidt de UGent de Frans-Senegalese schrijfster Fatou Diome met een institutioneel eredoctoraat.

Fatou DiomeFatou Diome (°1968, Niodor Senegal) is de auteur van o.m. Le ventre de l'Atlantique (2003), Kétala (2006), Inassouvies, nos vies (2008), Impossible de grandir (2013) en Marianne porte plainte! (2017).

Ze belichaamt de wereld van de 21e eeuw. Haar werk en haar bevlogen tussenkomsten in de media illustreren de thematiek van een globale wereld waarin op zoek wordt gegaan naar een "identiteit" die gelaagd meervoudig is.

Fatou Diome vraagt aan Frankrijk en Europa om de democratische verworvenheden open te stellen en te herdefiniëren in een wereld waar ongelijkheid internationale spanningen veroorzaakt.

De thema's die de schrijfster in haar werk aansnijdt (postkolonialisme, vluchtelingen, de plaats van de vrouw in de samenleving, een zoektocht naar een meervoudige en gelaagde identiteit, racisme en nationalisme, de rol van Europa in de wereld, migrantenproblematiek) sluiten aan bij de bezorgdheden en de vraagstellingen van een universiteit die voeling heeft met de wereld van de 21e eeuw.

Haar een eredoctoraat schenken past voor de UGent ook perfect in een Macron tijdperk waarin Frankrijk de grenzen van "l'hexagone" overschrijdt.

Als geëngageerd auteur belichaamt Fatou Diome op een uitzonderlijke wijze actuele maatschappelijk-sociale thema’s. Het eredoctoraat waarmee de UGent haar op 23 maart 2018 onderscheidt, houdt dan ook een sterk maatschappelijk signaal in.

Tine Dezeure
Persdienst UGent