UGent en ULg organiseren wetenschapswedstrijd voor Vlaamse en Waalse leerlingen

(22-11-2016) De universiteiten van Gent en Luik vieren hun 200ste verjaardag met een spannende wetenschapswedstrijd 'Corsica- North Sea challenge' voor leerlingen van het vijfde jaar secundair onderwijs

De wedstrijd richt zich op leerlingen uit vijfde jaar secundair onderwijs uit beide landsdelen, en focust op de wetenschappelijke kennis van de leerlingen (wiskunde, fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde) en op de inhoud van een leesportfolio over het thema. Dertig deelnemende teams proberen één van de twee bijzondere prijzen weg te kapen.

De teams (15 per regio) van telkens tien leerlingen, worden per regio tegenover elkaar gerangschikt. De eerste twee teams van elke regio winnen een prijs. De Nederlands- en Franstalige winnaars vertrekken samen naar Calvi (Corsica)  of Oostende, begeleid door hun leerkrachten en een team onderzoekers van de Universiteit Gent en Universiteit van Luik, voor een uitzonderlijk verblijf vol wetenschappelijke ontdekkingen.

Prijs

Eerste prijs: Het eerste Nederlandstalige en eerste Franstalige team winnen een verblijf van een week in het Station voor onderzees en oceanografisch onderzoek (Stareso) van de Universiteit van Luik, in Calvi, Corsica (van 23 april 2017 tot 30 april 2017)

  • Stareso staat voor het Station de Recherches Sous-marines et Océanographiques, gelegen in Calvi, aan de noordwestkust van Corsica, in de Middellandse zee. Het onderzoeksstation van de Universiteit van Luik is ideaal gelegen voor marien onderzoek. Meer info op http://stareso.ulg.ac.be

Tweede prijs: Het tweede Nederlandstalige en tweede Franstalige team winnen een verblijf van drie dagen bij het Marien station Oostende en aan boord van het onderzoeksschip Simon Steven van de VLIZ (3 mei 2017 tot 5 mei 2017).

  • Het Vlaams Instituut voor de Zee ondersteunt vanuit zijn rol als coördinatie- en informatieplatform een duizendtal zeewetenschappers in Vlaanderen door hun kennis bij beleidsverantwoordelijken, educatoren, het grote publiek en wetenschappers te etaleren. Meer info op http://www.vliz.be

Praktisch

Nederlandstalige teams (van telkens maximum 10 leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs) kunnen zich inschrijven van 10 november tot 31 december 2016, op http://200.ugent.be/scholenwedstrijd. Franstalige teams kunnen zich al vanaf vandaag, 24 oktober, tot 31 december inschrijven op http://corsica.ulg.ac.be. Op 2 januari 2017 wordt het thema van de wedstrijd bekendgemaakt, en ontvangen de ploegen hun studiemateriaal. De quiz wedstrijd zelf vindt plaats op 11 maart 2017 in de Université de Liège, Campus Sart Tilman.

200 jaar UGent

In 2017 viert de Universiteit Gent haar 200e verjaardag, onder de vlag ‘UGent 20.0: een geschiedenis vol toekomst’. We blikken niet enkel terug op onze rijke geschiedenis, maar kijken vooral vooruit en stellen ons de vraag welke rol we als universiteit in de toekomst willen spelen. 2017 is hét uitgelezen moment om die vooruitblik vorm te geven. Naast de Corsica-North Sea challenge organiseert de UGent in dit feestjaar nog talrijke andere activiteiten, met maatschappelijke impact als rode draad. Meer info is te vinden op http://200.ugent.be.

Contact

Universiteit Gent en inschrijvingen Nederlandstalige leerlingen
Thibaud Mascart, onderzoeksgroep mariene biologie
T 09 264.85.16

Universiteit van Luik en inschrijvingen Franstalige leerlingen
Julie Louis, Service de Communication
04 366.99.28

 

Lees meer artikels over: