Pint of Science komt terug naar België

(16-05-2019) Het grootste internationale wetenschapsfestival Pint of Science komt in mei voor de tweede keer naar België. De UGent is partner van dit project.

Pint of Science

Wat is leuker dan je dag afsluiten op café? De Belgische wetenschap vieren met Pint of Science! Op 20, 21 en 22 mei brengt Pint of Science meer dan 150 Belgische wetenschappers naar lokale cafés om daar hun onderzoek op een toegankelijk manier aan het brede publiek uit te leggen. Er zijn lezingen in het Nederlands, Engels en Frans, en tussen de lezingen door kun je ook deelnemen aan wetenschappelijke games, quizzen en andere activiteiten.

In België zijn er in totaal 76 activiteiten verspreid over Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Liège, Louvain-la-Neuve, Mechelen, Mons, Oostende en Sint-Niklaas.

Deze activiteiten vinden tegelijkertijd plaats in de verschillende steden, en soms zelfs op verschillende locaties in dezelfde stad, om zo een nog grotere keuze aan te bieden. Alle lezingen vallen binnen zeven thema’s, die wereldwijd dezelfde zijn op alle Pint of Science festivals: Beautiful Mind, Atoms to Galaxies, Our Body, Planet Earth, Tech Me Out, Our Society and Creative Reactions. Deze thema’s omvatten alle onderzoeksdisciplines, van astrofysica tot psychiatrie.

Pint of Science ontstond in 2013 in het Verenigd Koninkrijk, met de bedoeling om wetenschap toegankelijker te maken voor iedereen die er interesse in heeft, ook mensen zonder wetenschappelijke achtergrond, en is sindsdien blijven groeien. Het is een non-profit, ‘grassroot’ initiatief geleid door onderzoekers en wetenschapsenthousiastelingen.

België deed in 2018 voor de eerste keer mee met Pint of Science, en bracht het aantal deelnemende landen daarmee op 21. Meer dan 1500 mensen pikten vorig jaar een lezing mee op Pint of Science, en wereldwijd woonden meer dan 120.000 mensen Pint of Science bij. Het festival blijft groeien, met maar liefst 24 deelnemende landen dit jaar.

Het programma van Pint of Science Belgium 2019 werd op 15 april voorgesteld en kan gevonden worden op www.pintofscience.be

De UGent is partner van dit project. 

Save the date(s)!

Festival georganiseerd door Innoviris, visit.brussels en de Region Bruxelles-Capitale. Dit festival brengt verschillende lokale wetenschapscommunicatie-initiatieven samen. Voor deze gelegenheid gaan Pint of Science en Talk Cosmic to Me (tweemaandelijks wetenschapscafé over de ruimte in Brussel) samen een wetenschapscafé organiseren met korte wetenschappelijke lezingen, vloeibare ijsjes, live tekeningen, en workshops vol kunst en wetenschap.
 • 7 mei: A Taste of Science
  • Waar? RITCS cafe, Rue Antoine Dansaert 70, 1000 Brussel
  • Kost: GRATIS
Dit evenement wordt samen met andere wetenschapscafé-initiatieven georganiseerd: Bright Club (VUB), Science and Cocktails, Talk Cosmic to Me. Op deze avond kun je verschillende initiatieven die wetenschap en entertainment samenbrengen ontdekken via muziek, stand-up comedy, … en tegelijk de launch van het Pint of Science 2019 wetenschapsfestival vieren.
 
 • 20-21-22 mei: Pint of Science Festival
  • Waar? Aalst, Antwerp, Bruges, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Liège, Louvain-La-Neuve, Mechelen, Mons, Sint-Niklaas, Oostende
  • Kost: 3 euro per event (er zijn een paar uitzonderingen)
  • Het volledige programma vind je op www.pintofscience.be
  • Een overzicht van alle UGent onderzoekers op Pint of Science vind je hier

Contact

 • Céline Ballieux, Director - celine@pintofscience.be - 0478 23 83 89
 • Guillaume Corradino, Director - guillaume@pintofscience.be - 0486 82 14 26
 • Volg Pint of Science op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn