HELDER: Alles over drinkwater, ook in tijden van Coronacrisis

(22-03-2020) Nieuwe podcast 'HELDER' van UGent-waterwetenschapper Marjolein Vanoppen

Is kraanwater wel gezond? Kan het besmet worden met hormonen? Is er wel genoeg drinkwater op de planeet? HELDER, een gloednieuwe podcast van waterwetenschapper Marjolein Vanoppen, behandelt alle mogelijke vragen over ons drinkwater.

Nieuwe podcast over ons drinkwater

Marjolein Vanoppen, wereldverbeteraar en waterwetenschapper aan de Universiteit Gent, gaat in elke podcast-aflevering samen met haar vader aan tafel zitten, en praat met een resem experts. In zeven afleveringen gaan ze dieper in op de meest kostbare grondstof van het komend decennium: drinkwater.

"Mijn belangrijkste doel is en blijft mensen informeren over de kwaliteit van ons drinkwater. Kraanwater drinken is perfect veilig hier in België en toch blijven we een van de landen met het grootste flessenwaterverbruik. Bewustmaking dus, laten zien waar wetenschap mee bezig is, transparantie bieden. Dat blijft mijn belangrijkste doel." aldus Marjolein.

Kraanwater in tijden van Corona

Tijdens deze coronacrisis hebben mensen meer dan ooit de juiste informatie nodig over drinkwater. "Ik heb daarnet nog een collega aangesproken die flessenwater begon in te slaan." vertelt Marjolein. De hamvraag luidt dan ook: is ons kraanwater nog veilig en zal dat zo blijven? Ook daar heeft Marjolein een duidelijk antwoord op: "Het coronavirus wordt enkel doorgegeven via menselijk contact en niet door ons water. Dus die angst is volledig ongegrond, ons drinkwater wordt ook altijd volledig gedesinfecteerd voor het uit de kraan komt."

Over Marjolein Vanoppen

Dr. Marjolein Vanoppen is bio-ingenieur en waterexpert aan de UGent. Ze doet onderzoek naar waterzuivering en industriële en circulaire watertechnologie. Ze geeft in het hele land lezingen over drinkwater; aan universiteiten, in scholen en bij verenigingen.

"Als ik met mensen in gesprek ga, merk ik dat maar heel weinig mensen in België weten waar ons water vandaan komt en wat erin zit."

Beluister HELDER

HELDER wordt gelanceerd op zondag 22 maart, en dat is niet toevallig Wereldwaterdag . Een dag waarop kennisoverdracht en innovatieve oplossingen rond waterprojecten centraal staan.

• Beluister de eerste drie afleveringen van Helder vanaf 22 maart op www.helderpodcast.be, Spotify, Apple podcasts, Google podcasts of waar je ook naar podcasts luistert. Ook de audiotrailer kan je nu al op Spotify of Apple Podcasts beluisteren, de video-trailer op de website
  • Ontdek ook de andere podcasts van UGent'ers

Partners

• AquaFlanders is de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. Ze stellen alles in het werk voor sensibilisering en informatie rond duurzaam watergebruik en een gestroomlijnd en modern waterbeheer.
  • Kraanwater (een campagne van AquaFlanders) werd in het leven geroepen om de Vlaming te doen overschakelen van flessenwater naar kraanwater. Nogal nodig in ons land zo blijkt, België behoort wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie.
  • B-IWA staat voor 'Belgian Committee Of The International Water Association'. Deze organisatie verwelkomt iedereen, van overheidsinstanties tot studenten, geïnteresseerd in distributie, kwaliteit en ecologie rond water.
  • Chase Creative is een podcast, brand storytelling en social media agency. Chase Creative gaat aan de slag met oprechte sociale verhalen om zo een sterke band op te bouwen tussen merken en hun communities.

Marjolein Vanoppen
marjolein.vanoppen@ugent.be