Poolse ombudsman Adam Bodnar ontvangt Amnesty International Leerstoel

(28-04-2021) De UGent reikt de Amnesty International Leerstoel uit aan Adam Bodnar, de nationale afscheidnemende ombudsman en mensenrechtencommissaris in Polen.

Met deze eervolle mensenrechtenprijs lauweren de UGent en Amnesty jaarlijkse een persoon die een bijzondere bijdrage levert aan de mensenrechten wereldwijd.

Dit jaar mag Adam Bodnar, afscheidnemend ombudsman en mensenrechtencommissaris in Polen, de mensenrechtenprijs in ontvangst nemen. Bodnar is doctor in de rechten, advocaat en hoogleraar. Hij is internationaal erkend omwille van zijn toonaangevende strijd voor de mensenrechten.

Op www.durfdenken.be legt Eva Brems, professor mensenrechten, uit waarom Adam Bodnar de bekroning verdient: “Hij durft tegen de autoriteiten in te gaan en dat maakt hem, tegen wil en dank, een held."

In een reactie op de onderscheiding zegt Adam Bodnar: "Het voelt als een privilege om de Amnesty International Leerstoel te mogen ontvangen van de Universiteit Gent, een vooraanstaande universiteit die bekend is om haar mensenrechtenonderzoek. Ik beschouw de Amnesty Leerstoel niet alleen als een teken van waardering voor mij en het Ombudsman-team, maar ook als een blijk van solidariteit met alle mensen die vechten voor vrijheid, mensenrechten en de rechtsstaat in Polen: het maatschappelijk middenveld, academici, rechters, openbaar aanklagers, advocaten … De democratische principes maken vandaag een serieuze crisis door. Maar met internationale steun en samenwerking zullen we die overwinnen."

Ontslag kritische ombudsman

Op 15 april 2021 besloot het grondwettelijk hof in Polen dat Adam Bodnar zijn werk als ombudsman niet meer mag voorzetten. Volgens Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, "is het een reden te meer om Adam Bodnar de Amnesty International Leerstoel te geven, als symbool van solidariteit met iedereen die opkomt voor mensenrechten in Polen.”

Laureaten Amnesty International Leerstoel

Adam Bodnar is de twaalfde laureaat van de Amnesty International Leerstoel. Vorige jubilarissen zijn onder meer kinderrechtenexpert Geert Cappelaere, topviroloog Peter Piot, schrijver Dave Eggers, zuster Jeanne Devos, de Iraanse mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi en het onlangs overleden feministische icoon Nawal El-Saadawi.