Prestigieuze internationale pleitwedstrijd strijkt neer aan de UGent

Gents team, 2019-2020 - Matti Warnez, Femke Gremmelprez, Anaïs Renard, Sean Parramore, Wannes Bellaert, Simon Graff, Daan Walpot (links naar rechts) (vergrote weergave)

(04-03-2020) De UGent organiseert dit weekend als eerste Vlaamse universiteit ooit een regionale finale van de prestigieuze pleitwedstrijd ELMC.

Dat geldt als een van de grootste pleitwedstrijden ter wereld, hier komen de topjuristen van morgen ten tonele. Zij behandelen politiek geladen kwesties waar vandaag nog geen sluitend juridisch antwoord voor is.

Al meer dan dertig jaar kunnen studenten van over de hele wereld deelnemen aan de European Law Moot Court (ELMC), een van de grootste pleitwedstrijden ter wereld met betrekking tot het Europees Unierecht. Om een idee te geven: elk jaar nemen een kleine honderd universiteiten deel. Uiteindelijk blijven er na de eerste schriftelijke ronde 48 teams over. Zij komen terecht in vier regionale finales, met twaalf teams per finale. Het beste team per finale mag naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Actuele thema’s

De onderwerpen die tijdens de wedstrijd aan bod komen, zijn telkens erg actueel. Het zijn politiek geladen kwesties. Dit jaar is dat ritueel slachten, de brexit en de zomeruurregeling. Studenten moeten zowel in het Engels als in het Frans pleiten.

Schot in de roos

Drie jaar geleden nam de Universiteit Gent voor het eerst deel aan de wedstrijd. Dat was meteen een schot in de roos: Yasmina El Kaddouri mocht toen voor het Gentse team in de regionale finale pleiten. Zij loopt ondertussen stage bij Walter Van Steenbrugge. Ook dit jaar stootte het Gentse team door naar de regionale finales. Het team van Anais Renard werd tweede tijdens de finale in Leiden.

UGent als host

De UGent organiseert dit jaar een van de vier regionale finales, een primeur voor Vlaanderen. Dat betekent dat we tussen 5 en 8 maart maar liefst 12 universiteiten van over de hele wereld te gast krijgen.

Zin om zo’n finale eens bij te wonen? Dat kan! De eerste rondes zijn gesloten voor het publiek, maar de finales kan je meevolgen. Ze vinden plaats in de Aula en de Academieraadzaal (Volderstraat 9, Gent) op zaterdag 7 maart:
   9u30-10u40: Halve finale 1 en 2

10u40: Deliberatie van de rechters

11u00-12u10: Halve finale 3 en 4

12u10: Deliberatie van de rechters

14u00-15u30: finale

16u00: Ceremonie in Aula en receptie in Peristilium (Volderstraat 9, Gent)

Joyce De Coninck
Vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht