Professor Guy Smagghe ontvangt ‘China National Friendship Award’

(14-10-2019) De Friendship Award is de hoogste Chinese onderscheiding voor buitenlanders. Professor Smagghe krijgt de titel voor zijn jarenlange samenwerking met China.

Professor Guy Smagghe is verbonden aan de vakgroep Plant en Gewas (fac. Bio-ingenieurswetenschappen) en werkt sinds 2009 samen met verschillende Chinese universiteiten, onderzoeksinstellingen van de Chinezen Academie van Wetenschappen (CAS) en de Chinese Academie van Landbouwwetenschappen (CAAS). Hij verricht vooral onderzoek op het vlak van insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Er wordt gewerkt met schadelijke en nuttige insecten die van belang zijn in de landbouw, zoals rupsen, kevers, bladluizen en hommels.

De basis voor deze onderscheiding ligt in de sterke samenwerkingsovereenkomst tussen de Southwest University (SWU) in Chonqging en de Universiteit Gent die resulteerde in een aantal bekende initiatieven, zoals de technologie ‘RNA-interferentie’ in de strijd tegen schadelijke insecten. Er werd ook een gezamenlijk onderzoekslaboratorium opgericht (International Joint Laboratory of China-Belgium on Sustainable Crop Pest Control) dat zich richt op meer groene landbouw met duurzamere en milieuvriendelijkere teeltsystemen.

De ceremoniële overhandiging van deze prestigieuze Chinese prijs vond plaats op 30 september 2019 met felicitaties van vice-premier Liu He.

Lees meer artikels over: