¨Programmagids 'Iedereen UGent!' is vanaf vandaag beschikbaar in de verdeelpunten

(11-09-2017) Vanaf 12 september 2017 is de programmagids van 'Iedereen UGent!' beschikbaar. Haal vlug je exemplaar in een van de verdeelpunten van het magazine Durf Denken op je campus of vaak gefrequenteerde locatie van de universiteit.

Op zondag 8 oktober 2017 viert de UGent haar 200ste verjaardag met een bruisend stadsfestival. Iedereen wordt UGent, tijdens een dag vol beleving en ontdekking, voor jong en oud.

Een dag vol ontdekking en beleving…

De dag begint met een live radio-uitzending vanuit de Boekentoren en de boekvoorstelling van ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’. In de namiddag nemen we de stad volledig in, van het Pand tot aan de Ledeganck. Langs het parcours word je getrakteerd op een boeiende mix: kinderworkshops, interactieve demonstraties, experimenten, wetenschapsshows, korte lezingen, rondleidingen, een boekenmarkt en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook het UGent-patrimonium bezoeken: de Aula, de Blandijn, de Emile Braunschool, de Volkssterrenwacht, ...

… en feest!

Copyright foto's: Rob Walbers, Nick Proot en Lalo Gonzalez
Copyright foto's: Rob Walbers, Nick Proot en Lalo Gonzalez
Langs het parcours spelen artistieke studenten, personeelsleden en alumni van de UGent muziek en geven ze performances. Je maakt ook op een unieke manier kennis met de hoogtepunten uit de geschiedenis van de UGent. Op verschillende plaatsen kan je terecht voor een drankje en een hapje, onder meer aan foodtrucks van UGent-student-ondernemers.

De dag wordt afgesloten met een uniek verjaardagsoptreden. Pascale Platel en ‘Homo Turisticus’ Jan Matthys verwelkomen de bekende Gentse artiesten Lady Linn, Jef Neve, Sioen en Big Band 't Mouvement op het podium op het studentenplein (tussen het Ufo en De Brug). Het wordt een swingende slotshow met een knipoog naar de 200-jarige geschiedenis van de UGent, een feestelijk begin van de volgende 200 jaar!

Voor elk wat wils

Met een programma van lezingen en debatten tot de experimenten en wetenschapsshows is er voor jong en oud iets te beleven. Kinderen kunnen hun eerste universitaire ervaring opdoen in een van de kinderworkshops, samen hun ouders de experimenten- en ontdekkingsmarktjes verkennen, of genieten van de animatie langs het parcours.

Speciaal voor onze alumni, halen we een aantal van de professoren opnieuw naar de auditoria, zodat je nog één keer les kan krijgen van je ‘oude’ prof. Ook verschillende andere activiteiten focussen op het boeiende verleden van onze alma mater.

De zeer leergierigen kunnen terecht in onze lessen voor beginners in het Ufo, waar tien professoren je een laagdrempelige introductie geven in de wereld van evenveel onderwerpen. Daarnaast zijn er op de meeste locaties verschillende andere lezingen en lessen.

Voor een artistieke  ervaring kan je dan weer terecht in het Wetenschapspaleis in ‘de Ledeganck’, waar onder de noemer 'Wetenschap als kunst', knappe plaatjes, filmpjes en zelfs 3D-modellen en VR-simulaties van wetenschappelijk onderzoek te bewonderen zijn. Of in de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, waar – hoe kan het anders – boeken en verhalen de rode draad vormen.

Wie zijn portie wetenschap graag met wat extra show en flair geserveerd heeft kan terecht bij onze UGent Talks in de Vooruit, naar het voorbeeld van de beroemde TED Talks, of bij de Science Slam in het Film Plateau, waar jonge onderzoekers in drie flitsende minuten de essentie van hun onderzoek uit de doeken doen. Of je pikt gewoon een opvoering van onze chemieshow mee natuurlijk.

Twijfel je bij het uitgebreide programma of het niet tijd wordt om te consuminderen? Zelfs in dat geval hebben we wat je zoekt: in campus Tweekerken bundelen verschillende faculteiten de krachten onder het thema ‘de (eigen)wijze consument’.

Info

  • Vanaf 12 september 2017 ligt de programmagids van 'Iedereen UGent!' in alle verdeelpunten van het magazine Durf Denken op de campussen en vaak gefrequenteerde locaties (resto's, homes, ...) van de universiteit. Haal vlug je exemplaar!
  • iedereenugent.be
  • #ugent200