14 UGent-disciplines in top 100 van wereldwijde ranking

(28-02-2018) In de QS World University Rankings by subject bezet de UGent voor vijf van de 48 gerangschikte disciplines een plaats in de top 50: Diergeneeskunde (17), Sportwetenschappen (33), Psychologie (39), Land- en Bosbouw (40) en Archeologie (43).

Anders dan de algemene QS World University Ranking geeft de Ranking by Subject de positie weer voor welbepaalde disciplines. Voor deze zevende editie van de Rankings by Subject werden wereldwijd 1100 universiteiten gerangschikt.

In 33 van de 48 disciplines die in de Ranking by Subject van 2018 voorkomen, neemt de UGent een solide plaats in tussen de beste onderzoeksinstellingen.

Diergeneeskunde gaat dit jaar nog een paar plaatsen vooruit en komt op plaats 17 terecht. Ook Sportwetenschappen en Land- en Bosbouw winnen een aantal plaatsen in de ranking en komen respectievelijk op plaats 33 en 40 terecht. Archeologie verovert dit jaar een plaats in de top 50 (plaats 43). Psychologie gaat een paar plaatsen achteruit maar behoudt een mooie 39e plaats. Negen andere disciplines staan in de top 100.

Een aantal vaste waarden, in vergelijking met voorgaande jaargangen, wisten hun plaats in de top 100 (niet-gespecifieerde positie van 51 tot en met 100) te bestendigen: Rechten, Geografie, Geschiedenis, Biologische Wetenschappen, Milieuwetenschappen, Farmacie en Verpleegkunde. Daarnaast weet de UGent ook voor twee nieuwe disciplines, nl. Onderwijskunde en Statistiek, een positie in de top 100 te bemachtigen.

Methodologie

QS ranking UGentDe methodologie van deze Ranking combineert een analyse van de QS Global Employer and Academic Surveys en bibliometrische data van Elsevier's Scopus database. Scopus heeft een zeer uitgebreide database bestaande uit meer dan 55 miljoen publicaties en citaties, breed vertegenwoordigd over verschillende vakgebieden. Uiteraard meten rankings slechts enkele facetten van de prestaties van een universiteit en is er in elke ranking discussie over de gehanteerde methodologie en representativiteit. Zo krijgt de QS vaak kritiek omwille van het gebruik van reputatiesurveys waarbij er weinig transparantie bestaat over de gebruikte methodologie en de verwerking van de surveyresultaten.

De UGent in Azië

Aangezien deze ranking vooral in Azië een zeer sterke voet aan de grond heeft, kunnen deze resultaten de positie van de UGent in Azië, en de uitbouw van de UGent-campus in Zuid-Korea in het bijzonder, verder faciliteren.

Website QS World University Rankings

Annik Leyman