Groen licht voor restauratiedossiers UGent: 4 miljoen euro voor Boekentoren en Aula

(03-10-2020) Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een premie van 4 miljoen euro toe voor de restauratie van de Boekentoren en de Aula in Gent.

De Boekentoren

De totale restauratie van de iconische Boekentoren komt in haar laatste fase. In die laatste fase worden de interieurs van de oost- en de westvleugel gerestaureerd die onder andere gebruikt zullen worden als kantoren voor de bibliotheekmedewerkers.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “De boekentoren is een begrip in Gent. De betonnen constructie van 64 meter hoog, is een van de iconen van de architectuur uit het Interbellum. De ligging, op het hoogste punt van de stad, maakt van de toren een baken, een symbool van wetenschap, wijsheid en kennis. Erfgoedpatrimonium goed beheren kost veel tijd en geld. Met deze nieuwe meerjarige subsidiëringsovereenkomst kan de tweede en laatste fase van de restauratie van de Boekentoren starten, net als de restauratie van de neoclassicistische Aula en het hoekhuis Hof van der Vere.”

De Aula

Ook de neoclassicistische ‘Aula’ van de Gentse Universiteit en het hoekhuis ‘Hof van der Vere’ krijgen een opknapbeurt. Eerst worden ‘bouwkundige’ restauratieactiviteiten uitgevoerd, daken worden vernieuwd, de gevels en buitenschrijnwerk worden opgeknapt. Daarna volgt de restauratie van de interieurbeschilderingen, want die moet gebeuren in stofvrije ruimtes met enkele voorwaarden voor vocht- en temperatuurregeling. Beide gebouwen zijn functioneel met elkaar verbonden met een gemeenschappelijke toegang.

“De Aula zal na restauratie gebruikt worden als congrescentrum. In het hoekhuis worden alle lokalen ingezet ter ondersteuning van het congrescentrum. De conciërgewoning op de tweede verdieping van de woning blijft behouden. Minister Matthias Diependaele.

Iconen van de UGent voor het brede publiek

De UGent renoveert beide gebouwen naar hedendaagse gebouwvereisten, maar met respect voor het oorspronkelijke ontwerp .

Rik Van de Walle, rector UGent.  Twee iconen van de UGent worden in hun oude glorie hersteld, met respect voor de noden van deze tijd. De uitdaging ligt vooral in het feit dat we deze bekende gebouwen met het brede publiek willen delen. Als het gaat over de toegankelijkheid en functionaliteit doen we weinig toegevingen. De Boekentoren, het meesterwerk van architect Henry Van de Velde, wordt een moderne bibliotheek voor de UGent-gemeenschap en voor de stad. De Universitaire Aula transformeert tot een hedendaags congrescentrum, in het hart van de stad. Het worden geen academische ivoren torens maar bakens van maatschappelijke betrokkenheid. We zijn dan ook dankbaar voor de steun van de Vlaamse overheid.