Alumnus Sean Bex is topbeleidsmaker voor Brexit

(23-10-2019) Deal of no-deal-Brexit, de aftelklok tikt volop. Zeker voor Sean Bex, UGent-alumnus die op het hoogste niveau van de Brexit meedraait als beleidsmaker.

Sean BexEerste stappen in het Britse Parlement

Sean studeerde Taal- en Letterkunde (Engels), en behaalde in 2016 zijn doctoraatstitel in de Letterkunde met een onderzoek over de weergave van mensenrechten in de literatuur van Dave Eggers. “In het laatste jaar van mijn doctoraat ontdekte ik het “Civil Service Fast Stream”, een werk- en opleidingsprogramma. Na een lange, uitdagende selectieprocedure kon ik aan de slag in het Britse parlement. Ik begon er als ‘clerk’, een adviseur voor parlementsleden.

Diplomatie

Na 18 maanden verhuisde ik naar de Belgische ambassade in het Verenigd Koninkrijk om er voor de Vlaamse overheid te werken als Brexit beleidsadviseur. Mijn focus lag er op traditioneel diplomatisch werk; netwerken, onze standpunten duidelijk maken bij onze Britse partners, en info over het Britse parlement terugkoppelen naar Vlaanderen en België.”

Het hart van de Britse overheid

“14 maanden later werd ik gerekruteerd om in het hart van de Britse overheid te gaan werken. Ik maakte er deel uit van het strategisch team dat zich buigt over de implementatie van de exit. Het was een gigantische taak om ons voor te bereiden op 29 maart, de originele potentiële datum voor een no-deal-Brexit: de planning uitwerken, mogelijke problemen identificeren en oplossingen zoeken.”

Moordend tempo

“Na maart kreeg ik een nieuwe functie binnen het team: senior beleidsadviseur in het hart van de Britse overheid. Ik leid een van de teams dat de dagelijkse meetings van de ‘Brexit Cabinet Commitees’, voorgezeten door de vice-premier, mogelijk maakt. Zij nemen alle belangrijke beslissingen over de Brexit. Mijn team brieft hen over onderzoeken, andere beleidsinformatie en belangrijke achtergrondinformatie. We zorgen er ook voor dat de informatie uit de meetings naar de juiste departementen verspreid wordt.”

Academische vaardigheden

“Mijn doctoraatsonderzoek heeft me vaardigheden opgeleverd die goed van pas komen. Ik beoordeel of papers een duidelijk antwoord bieden op een vraag van the Committee, verwerk constant nieuwe informatie en onderzoek of dit ons totaalbeeld beïnvloedt, schrijf coherente en toegankelijke teksten aan een hoog tempo, krijg en geef feedback en voel me comfortabel om met hooggeplaatste individuen te praten en onderhandelen. De killer skills die een doctoraatsstudent opdoet, mogen niet onderschat worden in een werkomgeving.”

Goede raad voor doctoraatsstudenten

“Als ik twee adviezen mag geven, dan is het eerste: maak gebruik van elke opportuniteit om met anderen om te gaan, bijvoorbeeld op conferenties of door les te geven. Mijn tweede advies: ken de waarde van je doctoraat, ook buiten de academische wereld. Het staat garant voor onderzoeks- en analytische vaardigheden, maar ook voor soft skills die enorme troeven zijn voor je verdere carrière.”

Lees meer artikels over: