UGent blijft eerste Belgische universiteit in wereldwijde Shanghai ranking

(15-08-2019) De Universiteit Gent is met een 66ste plaats voor het tiende jaar op rij de beste Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities, beter bekend als de Shanghai Ranking.

De UGent staat dit jaar op plaats 66 in de Academic Ranking of World Universities. De UGent behoudt zo haar positie als beste Belgische universiteit in deze belangrijke ranking van onderzoeksinstellingen.

Zoals voorgaande jaren scoort de Universiteit Gent vooral sterk dankzij het hoge aantal wetenschappelijke publicaties. Ook de aanwezigheid van wetenschappers die heel vaak door anderen geciteerd worden, de hoge productiviteit ten opzichte van het aantal academische medewerkers en het aantal publicaties in de toptijdschriften Nature en Science zorgen mee voor goede resultaten.

Met deze rankingspositie bevindt de UGent zich in de buurt van Europese topinstellingen zoals de universiteiten van Aarhus, Zurich, Bristol en Groningen. De ranking van de 1000 beste universiteiten wordt aangevoerd door Harvard University, Stanford University en Cambridge University.

Over de Shanghai ranking

Sedert 2003 stelt de Chinese Shanghai Jiaotong Universiteit jaarlijks een Academic Ranking of World Universities (ARWU) op. In deze ranking worden (dit jaar meer dan 1.800, waarvan de 1000 eerste worden gepubliceerd) hogeronderwijsinstellingen met elkaar vergeleken. Criteria zijn onder meer het aantal Nobelprijzen dat door alumni en professoren gewonnen wordt, het aantal toppublicaties en het aantal veel geciteerde onderzoekers.
In 2010 kwam de UGent als eerste Belgische universiteit de top-100 binnen van de zogenaamde Shanghai ranking (toen op plaats 90).

De rankingspositie hangt sterk af van de gekozen parameters, het gewicht dat eraan wordt toegekend, de statistische methode voor de verwerking van deze data, en de betrouwbaarheid van de brondata. Voor de UGent is een hogere rankingsposities geen doel op zich, maar een resultaat van het kwaliteitsbeleid dat intern wordt gevoerd.

Eerder dit jaar werden ook de subject rankings van de Academic Ranking of World Universities gepubliceerd. In deze rankings van 54 disciplines behaalde de UGent voor 12 disciplines een score in de top 50 waaronder een eerste plaats voor Diergeneeskunde. Andere UGent-disciplines in de top 50 zijn: Voedingswetenschappen & technologie (7), Landbouwwetenschappen (12), Verpleging (18), Biotechnologie (24), Farmacie en farmaceutische wetenschappen (35), Onderwijs (37), Wateronderzoek (41), Milieu Wetenschap & techniek (46), Psychologie (47), Communicatiewetenschappen (48), Geografie (49).

Meer info over deze rankings vind je op de ARWU website.