UGent opnieuw beste Belgische universiteit volgens Academic Ranking of World Universities

(16-08-2018) De UGent stijgt dit jaar opnieuw in de Academic Ranking of World Universities en gaat van plaats 69 naar plaats 61. De UGent behoudt zo haar positie als beste Belgische universiteit in deze wereldwijde ranking van onderzoeksinstellingen.

Zoals vorige jaren scoort de Universiteit Gent vooral sterk dankzij wetenschappers die heel vaak door anderen geciteerd worden. Ook het aantal wetenschappelijke publicaties, de hoge productiviteit ten opzichte van het aantal academische medewerkers en het aantal publicaties in de toptijdschriften Nature en Science zorgen mee voor goede resultaten.

Met deze rankingspositie bevindt de UGent zich in de buurt van Europese topinstellingen zoals de universiteiten van Oslo, Uppsala, Aarhus, Helsinki en Geneva. De ranking van de 500 beste universiteiten wordt aangevoerd door Harvard University, Stanford University en Cambridge University.

Over de Shanghai ranking

Sedert 2003 stelt de Chinese Shanghai Jiaotong Universiteit jaarlijks een Academic Ranking of World Universities (ARWU) op. In deze ranking worden 1.500 hogeronderwijsinstellingen met elkaar vergeleken. Criteria zijn onder meer het aantal Nobelprijzen dat door alumni en professoren gewonnen wordt, het aantal toppublicaties en het aantal veel geciteerde onderzoekers.
In 2010 kwam de UGent als eerste Belgische universiteit de top-100 binnen van de zogenaamde Shanghai ranking (toen op plaats 90).

De rankingspositie hangt sterk af van de gekozen parameters, het gewicht dat eraan wordt toegekend, de statistische methode voor de verwerking van deze data, en de betrouwbaarheid van de brondata. Voor de UGent is een hogere rankingsposities geen doel op zich, maar een resultaat van het kwaliteitsbeleid dat intern wordt gevoerd.

Meer info over deze en andere rankings: