Klimaatverandering in Antarctica versnelt globale klimaatverandering

foto: Francesca Pasotti (vergrote weergave)

foto: Francesca Pasotti

(29-01-2021) Mariene biologen van de UGent ontdekten samen met internationale collega’s dat smeltende gletsjers op Antarctica de CO2-concentratie in de atmosfeer beïnvloeden.

De onderzoekers publiceren vandaag een artikel in Nature Communications Biology waarin ze beschrijven hoe afsmeltende gletsjers op het West-Antarctisch schiereiland het bodemleven in de zee daar verstoren.

Het West-Antarctisch schiereiland is één van drie snelst opwarmende regio's op aarde. Door opwarming van de lucht en zeewater, smelten 87% van alle gletsjers langsheen het West-Antarctisch schiereiland af. Het was al bekend dat fijne sedimentpartikels die met het smeltwater in zee terechtkomen, het licht wegnemen van het fytoplankton, waardoor de fotosynthese bemoeilijkt wordt. Nu werd echter ook aangetoond dat deze sedimentpartikels de microalgen op de zeebodem begraven, waardoor die minder productief worden en dus minder CO2 uit de atmosfeer halen.

Duikster
foto: Anders Torstensson
De zeebodemgemeenschappen (schelpdieren, wormen, sponzen, zakpijpen, microbiële gemeenschappen en microalgen) stoten op die manier gezamenlijk meer koolstofdioxide uit dan ze opnemen. Die koolstofdioxide komt uiteindelijk weer in de atmosfeer terecht en draagt dus bij tot een verdere opwarming van het klimaat.

In de volgende decennia zal klimaatopwarming ervoor zorgen dat gletsjers langsheen het West-Antarctisch schiereiland verder afsmelten. Dit onderzoek toont aan dat de gevolgen van het afsmelten van deze gletsjers kunnen zorgen voor een versterking van globale klimaatopwarming.

Aan het onderzoek werkten naast de UGent ook het Alfred Wegener Instituut voor Polair en Marien onderzoek, het Max Planck Instituut voor Mariene Microbiologie, de Universiteit Bremen, de Universiteit Gothenburg, het Argentijns Antarctisch Institituut, de Universiteit Buenos Aires en CONICET, de Universiteit Ushuaïa en het Centro Austral de Investigaciones Cientificas, Ushuaïa mee.

Publicatie & beeldmateriaal

Braeckman, U., Pasotti, F., Hoffmann, R. et al. Glacial melt disturbance shifts community metabolism of an Antarctic seafloor ecosystem from net autotrophy to heterotrophy. Commun Biol 4, 148 (2021). https://doi.org/10.1038/s42003-021-01673-6

Eerste auteur Ulrike Braeckman (UGent) schreef ook een meer verhalende ‘Behind the paper’ blog post.

Download hier beeldmateriaal in hoge resolutie.

dr. Ulrike Braeckman
Onderzoeksgroep Mariene Biologie, faculteit Wetenschappen