Soja telen in Vlaanderen? Nieuw project burgerwetenschap

(02-03-2021) Wetenschappers van VIB, UGent, ILVO en KU Leuven willen een bibliotheek van bodembacteriën aanleggen met hulp van 1000 burgers én een minister: Hilde Crevits plant vandaag de eerste soja voor het onderzoeksproject 'Soja in 1000 tuinen'.

Als één van 1000 burgerwetenschappers zal Vlaams minister van Landbouw, Innovatie en Voeding Hilde Crevits deze zomer kiemende sojazaadjes opvolgen in een van de volkstuintjes in haar thuisstad Torhout. Voor de wetenschap en voor ‘Soja in 1000 tuinen’, een onderzoeksproject van VIB, UGent, ILVO, KU Leuven én heel wat vrijwilligers. Het uiteindelijke doel? Duurzame sojateelt in Vlaanderen stimuleren door lokale bodembacteriën in kaart te brengen.

Soja: een wonderboon?

Sojabonen zijn een van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen. Ze worden niet alleen gebruikt in vleesvervangers, maar ook als voeder binnen de veeteelt en als basis voor sojaolie. Maar sojaverwerkers moeten momenteel het gros van hun grondstof invoeren.

“Soja telen in Vlaanderen is vooralsnog een hele uitdaging,” zegt prof. Sofie Goormachtig van VIB en UGent. “Lokale productie zou nochtans heel wat voordelen bieden voor het milieu, het klimaat, onze economie en onze bodem.”

Sofie Goormachtig is gespecialiseerd in de interacties die plantenwortels aangaan met natuurlijke bodemorganismen. Samen met een interdisciplinair team van onderzoekers aan VIB, ILVO, de UGent en KU Leuven wil zij op zoek gaan naar Vlaamse bodembacteriën die soja hier bij ons kunnen helpen groeien.

Een bibliotheek van bodembacteriën

“In één gram aarde kan je ongeveer een miljard bacteriën terugvinden. Er zitten met andere woorden veel meer bacteriën in een handvol aarde dan er mensen rondlopen op onze planeet.”

Het team wil in kaart brengen welke bacteriesoorten in bodems over heel Vlaanderen goed samenwerken met soja: “Vandaag is soja een subtropische plant die niet aangepast is aan onze omgeving. Willen we soja zich hier laten thuis voelen, dan moeten we ook zorgen voor de juiste microbiële partners in onze bodem.”

Duizend tuinen

Om te slagen in hun opzet zijn de onderzoekers op zoek naar 1000 burgerwetenschappers, die in hun tuin sojabonen willen planten—60 zaden om precies te zijn, bezorgd door het onderzoeksteam, op 1 m2. “We zoeken een goede spreiding over heel Vlaanderen, en moeten dus een zorgvuldige selectie maken zodat we een brede variatie aan omgevingen en bodemtypes meenemen,” aldus prof. Goormachtig.

Minister Hilde Crevits heeft alvast een stukje grond klaar: “Dit soort projecten verkleint de kloof tussen wetenschappers en burgers: burgers voeren zelf onderzoek uit en zorgen voor een schat aan unieke gegevens voor de onderzoekers. Zo dragen burgerwetenschapsprojecten bij aan een groter draagvlak voor wetenschap, technologie en innovatie in de maatschappij. Bovendien ben ik ook gewoon erg benieuwd of het bacterieel leven in de bodem hier in Torhout al van nature sterktes bezit om soja te helpen groeien.
De resultaten van dit project moeten helpen om de lokale teelt van dit eiwitrijk gewas te vergemakkelijken. Daarnaast heeft lokale sojateelt een lage behoefte aan stikstofbemesting en is de teelt goed voor de bodemkwaliteit. Reden genoeg dus om de handen uit de mouwen te steken,” aldus de voogdijminister.

Ook zin om mee te doen?

Heb jij een moestuin, een siertuin of een daktuin? Een tuin met of zonder bomen, groot of klein, in de stad of op de buiten, veel gazon of net wilde begroeiing… alle tuinen en hun eigenaars kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen aan Soja in 1000 tuinen. Heel specifiek zijn de onderzoekers ook op zoek naar zo’n 200 landbouwers. “Niet om de soja op een akker te planten, wel om net als andere burgers soja in hun eigen tuin te planten,” verduidelijkt Goormachtig.

Wat houdt deelname in? De kieming en groei van de sojaplanten opvolgen en een bodemstaal van je tuin af staan. In ruil krijg je de resultaten van de bodemanalyse op maat van je tuin. Via sojain1000tuinen.be vind je alle info, en kan je je registreren tot en met 8 maart.

Over het onderzoeksproject

'Soja in 1000 tuinen' is een burgerwetenschapsproject waarin onderzoekers van VIB, ILVO, UGent en KU Leuven samenwerken met 1000 burgers. Het wordt gefinancierd binnen het VIB Grand Challenges programma, dat onderzoeksprojecten ondersteunt die op korte termijn een directe meerwaarde voor de samenleving kunnen opleveren.

Info

Arne De Brabandere, woordvoerder Vlaams minister Hilde Crevits, 0496 02 98 89

Sofie Bekaert, manager Grand Challenges programma VIB, 0485 03 51 19

Sofie Goormachtig, prof. VIB-UGent, 0472 92 82 76 

Greet Riebbels, communicatie ILVO, 09 272 25 05