Heel wat UGent'ers op 27 mei op podium van eerste openlucht wetenschapsfestival in Vlaanderen

(18-05-2018) Sound of Science is het allereerste Belgische wetenschapsfestival in openlucht en dé place to be, voor elke leeftijd. Denk aan tenten, foodtrucks, muziek en natuurlijk veel wetenschap. Van de pot gerukt, op een wetenschappelijk verantwoorde manier.

Initiatiefneemster Hetty Helsmoortel, kankeronderzoeker aan de UGent en bedreven wetenschapscommunicator, kwam op het idee toen ze in 2015 het Cheltenham Science Festival in de UK bezocht. Drie jaar en veel werk en energie later is Sound of Science op zondag 27 mei een feit. Alle UGent’ers – en hun vrienden en familie – zijn van harte welkom!

We willen echt dat Sound of Science het hele plaatje laat zien: niet alleen de echt opvallende en gave uitvindingen of de populistische "hey kids, science is echt (echt leuk)" benadering. Wetenschap is rommelig. Er is twijfel, onzekerheid en je zult tegen muren slaan. Ja, het kan leuk en prachtig en opwindend zijn - en dat zullen we ook uitvoerig laten zien - maar het is niet alleen dat. Daarom ben ik dol op ons mini-pop-up Museum van de Universiteit Gent dat de realiteit en de "rommelige" kant van het wetenschappelijke proces zal illustreren. Wetenschap en emoties gaan hand in hand. Het is niet alleen een puur rationele praktijk, zoals sommige mensen geneigd zijn te geloven. (Hetty Helsmoortel, interview door Laurence Van Elegem)

Programma

Naast iconen als Lieven Scheire en Henk Rijckaert klimmen heel wat UGent’ers op het podium:

• Katharina D'Herde dissecteert voor jouw ogen een stel menselijke hersenen
  • Petra De Sutter praat over de maakbare baby
  • Het Laboratorium voor Plantecologie leert je hoe bomen 'spreken' en reageren op hun omgeving
  • Marjan Doom en Karel Van Acoleyen entertainen je tijdens het ‘Wetenschappelijk salon’
  • Er is een heuse Virtual Reality Room en een sneak preview van het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum
  • Je kan zelf aan de slag met de UGent laserharp en Self-IR, je laten verwarren door de ‘paprikabak’ van Philippe Smet of je hand in een fantoompaard steken.

En dat is alleen nog maar het UGent-luik van het programma!

• zondag 27 mei 2018 in Edegem (bij Antwerpen)
  • Van 10 uur tot 22 uur
  • Volledig programma en wetenschappelijk verantwoorde tickets via www.soundofscience.be.