Persuitnodiging: drinken sporters voldoende? Hydratatiemeting bij Club Brugge

(21-06-2017) Zeker bij warm weer is het nodig om bij het sporten veel te drinken. UGent-wetenschappers meten op 22 juni onder meer of de spelers van Club Brugge voldoende gehydrateerd aan de training beginnen, en hoeveel vocht ze verliezen tijdens de training.

Meer dan helft drinkt vooraf te weinig

Uit eerder onderzoek van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent bleek dat meer dan de helft van de sporters onvoldoende gehydrateerd aan de training begint en dat er zeer sterke individuele verschillen bestaan in het zweetgedrag van de spelers. Een hydratatiestrategie op maat van elke speler is dus van essentieel belang om de prestaties op peil te houden tijdens een wedstrijd of training.

Hydratatiemeting in de praktijk

Bij de hydratatiemeting meten de wetenschappers of de spelers voldoende gehydrateerd aan de training beginnen en hoeveel vocht ze tijdens het spelen verliezen. Ook de concentratie van elektrolyten in het zweet wordt gemeten. Dat alles gebeurt aan de hand van urinestalen, lichaamsweging voor en na de training, en door zweetstalen te analyseren.

Praktisch

De metingen gebeuren op donderdag 22 juni 2017, bij een trainingssessie van 10 uur tot ongeveer 11.30 uur op de velden van Club Brugge, Olympialaan 72, 8200 Sint-Andries. 

Info

Prof. Jan Boone
Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen
M 0497 229 226