Henry van de Velde Gold Award voor Sportkompas

Foto: Johan Pion (l) en Matthieu Lenoir (r), vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen (vergrote weergave)

(23-01-2020) Sportkompas, dat kinderen helpt om een geschikte sport te vinden, sleepte gisteren de Henry van de Velde Gold Award voor digitale producten in de wacht.

Uitgangspunt van het SportKompas is dat kinderen minder snel afhaken als ze een sport beoefenen die ze leuk vinden én waarvoor ze aanleg hebben. Dit draagt bij tot hun welzijn en een blijvende gezonde levensstijl. Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde algoritmes kan SportKompas al voor kinderen tussen 8 en 10 jaar geschikte sporten zoeken.

Het SportKompas werd ontwikkeld op basis van doctoraatsonderzoek aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen.
Er werden twee tests ontwikkeld: I Do en I Like, waarbij zowel de voorkeur als de fysieke aanleg van het kind worden bepaald. Het resultaat is telkens een aanbeveling van een aantal sporten. De testsessies worden georganiseerd door steden en gemeenten die willen inzetten op een duurzaam sportbeleid, samen met de verschillende basisscholen.

De digitale versie van de I Like module wordt intussen ook al gebruikt in Nederland, Indonesië, Maleisië, Duitsland, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro.

Meer info op sportkompas.be/nl