Online fitheid coachen? UGent stagestudenten Evelien, Isabelle en Kaat gaan uitdaging aan

(30-03-2020) In tijden van coronacrisis zetten UGent stagestudenten in op afstandsonderwijs, online fitheidscoaching, en kinderopvang

We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie. De maatregelen die genomen worden om het coronavirus in te dijken hebben een impact op het leven van iedereen. Scholen sluiten en leerkrachten moeten plots van thuis lesgeven. Stagestudenten aan de UGent kunnen hun stage op school dus ook niet volbrengen. Hoe gaan zij hier mee om? 

Online fitheid coachen 

De studenten 'Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen' blijven alvast niet bij de pakken zitten. Stagestudenten die atleten of senioren begeleiden zetten in op online gesprekken of begeleiden inwonende familieleden. Ze geven de mensen die ze begeleiden opdrachten, doen oefeningen voor, en laten hen oefeningen doen. Zo blijven ook de atleten of andere personen die ze begeleiden gezond en fit in tijden van coronacrisis.

Evelien Eliano is zo'n stagestudente. Ze is net terug van een Erasmusuitwisseling in Coimbra, waar ze een Portugees meisje Personal Training gaf. Toen dat meisje dat niet meer zag zitten, koos Evelien om haar mama te trainen. Evelien en haar mama wonen onder hetzelfde dak en mogen elkaar dus aanraken. Dat maakt het makkelijker voor Evelien om haar mama bij te sturen en te motiveren. Al blijft het natuurlijk wel een uitdaging. "De komende weken staan voor iedereen de woorden 'creativiteit, discipline en zorgzaamheid' centraal. Elk apart kunnen we samen zeer veel bereiken", aldus Evelien.

De corona-tip van Evelien Eliano: "Stay home, stay safe, stay active and keep up the good mood"

Evelien haar tweelingzus Isabelle Iliano, die dezelfde richting volgt, geeft online coaching. "Het is veel moeilijker om fouten te kunnen zien, aangezien je de persoon niet vanuit alle vlakken kan observeren", zegt ze. Bovendien is de ruimte beperkter, want alles moet binnen het videoscherm gebeuren. Niet iedereen heeft fitnessmateriaal in huis, waardoor niet alle oefeningen lukken. Ook hier komt creativiteit op de voorgrond: Isabelle geeft bijvoorbeeld oefeningen op eigen lichaamsgewicht of... met toiletpapier.

"Door waterflessen of toiletpapier te gebruiken merken mensen dat ze niet altijd fitnessmateriaal nodig hebben om leuke oefeningen te doen", zegt Isabelle Iliano.

Youtube voor senioren

Ook Kaat volgt de Educatieve Master of Science in de lichamelijke opvoeding met als specialisatie in de Fysieke Activiteit Fitheid en Gezondheid (FAFG).

Ze heeft ervoor gekozen om zich te focussen op de doelgroep senioren. Als stage gaf ze de voorbije maanden op dinsdagmiddag conditiegym en aquagym aan 55-plussers op campus Dunant.

Door de huidige situatie is ze genoodzaakt de stage op een andere manier aan te pakken. Zo heeft ze een YouTube-kanaal opgericht waarop ze regelmatig video's post met oefeningen die de senioren van thuis uit kunnen uitvoeren.

Stagestudenten helpen leraren bij hun afstandsonderwijs

Uiteraard is het niet voor alle stagestudenten evident om creatief met hun stage om te springen. De lerarenopleiding aan de UGent doet dan ook een beroep op de zelfredzaamheid en burgerzin van haar studenten. De studenten kunnen bijvoorbeeld polsen bij de leerkrachten wat hun vragen en noden zijn met betrekking tot afstandsonderwijs. Op basis van dit onderling overleg, kunnen de studenten de leerkrachten helpen met het vormgeven van hun digitale aanbod, en bijvoorbeeld helpen bij de ontwikkeling van online tools.  

  • Op www.ugent.be/educatievemaster vind je een handleiding voor studenten lerarenopleiding die momenteel geen stage kunnen lopen in scholen omwille van het coronavirus, maar die wel ondersteuning kunnen bieden aan leraren bij het implementeren van afstandsonderwijs.
  • De UGent stelt via haar online platform Ufora een overzicht beschikbaar met daarin didactische tips voor afstandsonderwijs, handige tools en stappenplanen, en links naar interessante bronnen

Kinderopvang

Bij een stage horen vaak 'mesotaken' zoals het bijwonen van vergaderingen en klassenraden, het helpen organiseren van een sportdag op school, etc... Ook voor deze mesotaken is het zoeken naar creatieve oplossingen. Eén daarvan is kinderopvang: stagestudenten kunnen, indien ze dat willen, helpen met het opvangen van kinderen waarvan beide ouders zorgverleners zijn, en nu hard nodig zijn in bv. het UZ Gent.  

Contact

  • Greet Cardon, greet.cardon@ugent.be, 09 264 91 42
    Vakdidactiek lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen
  • Wim Beyers, interimvoorzitter Opleidingscommissie Educatieve Master (EDUMA)