Urban Crop Solutions is Vlaamse start-up van het jaar in agro-voeding

(26-10-2017) Vandaag werd Urban Crop Solutions uitgeroepen tot Vlaamse start-up van het jaar in de agro-voedingssector. Het bedrijf laat planten verticaal groeien onder LED-lampen, en zorgt zo voor een in alle opzichten betere oogst.

Urban Crop Solutions ontwikkelde een technologie om planten binnenshuis verticaal te laten groeien. De planten groeien het hele jaar door onder LED-lampen. Bij het telen is 95% minder water nodig dan bij traditionele landbouw.
Dankzij deze techniek is de groei niet langer afhankelijk van de seizoenen of klimatologische beperkingen. Bovendien zijn pesticiden of herbiciden niet nodig, en kan eenzelfde  oppervlakte veel meer opbrengst opleveren. Onder de LED-lampen groeien de planten tot 3 maal zo snel en het ideale oogstmoment kan perfect voorspeld worden.
Tot nu toe heeft Urban Crop Solutions zijn technologie al bij meer dan 180 gewassen uitgetest. Het gaat zowel om planten waarvan de oogst als voedsel dient, als industriële en medicinale planten. Door de vergaande automatisering is er in het nieuwe systeem nog weinig specifieke landbouwkennis nodig, en kunnen ook laaggeschoolden aan de slag in de landbouw.  
Urban Crops Solutions werkte al onder meer samen met Albert Heijn en heeft in Beveren-Leie de  grootste geautomatiseerde indoor boerderij van Europa.

FoodNexus Startup Challenge

De jonge bedrijfjes die aan de FoodNexus Startup Challenge wilden deelnemen, moesten aansluiten bij een van de volgende drie thema’s: voedselveiligheid en duurzaamheid, voedselkwaliteit en -veiligheid, en gezondheid en welzijn.
Een jury van experts uit de landbouw- en voedingssector maakte een preselectie, waarna acht uitverkorenen hun concept mochten voorstellen. Urban Crop Solutions kwam als Vlaamse winnaar uit de bus, en zal op 13 december deelnemen aan de Europese FoodNexus Startup Challenge. Die wedstrijd vindt dit jaar voor het eerst plaats, en dat in 7 landen: Denemarken, Spanje, Italië, Ierland, Frankrijk, België en Nederland.  

Belang van de Vlaamse voedingsindustrie

De voedingsindustrie is met een totaal van bijna 160.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen de grootste industriële werkgever in Vlaanderen.
In 2016 werd 1.178,2 miljoen euro geïnvesteerd in de Vlaamse voedingsindustrie, een stijging van 10% ten opzichte van 2015.
De Vlaamse voedingsindustrie besteedde in 2015 zelf 189 miljoen euro aan onderzoek & ontwikkeling, en bijna 2 op de drie bedrijven uit die sector bracht in 2014 een product- en/of procesinnovatie. Hiermee staat de voedingsindustrie in Vlaanderen in vergelijking met de buurlanden aan de top.

De motor achter de groei van de Vlaamse voedingsindustrie is export, die in 2016 met bijna 5% toegenomen is. De export van voeding en dranken draagt met een positieve handelsbalans van 3,4 miljard euro in grote mate bij tot de Vlaamse handelsbalans.
(bron: Economisch jaarverslag Vlaamse voedingsindustrie 2016)

Info

Isabelle Sioen
Food2Know – UGent
M 0485 43 21 27


Willem ter Heerdt
ING, Head of Food & Agribusiness
T 0496 58 79 38


Koen Tahon
ING, Innovation Banker Food & Agribusiness
T 0496 58 79 15


Maarten Vandecruys
Urban Crop Solutions
M  0476 37 17 33
 
Voorstellingsfilmpje Urban Crop Solutions

Lees meer artikels over: