Al in bijna 60 gebouwen draadloos internet volledig uitgerold

(07-02-2020) De UGent investeerde de voorbije twee jaar 2,8 miljoen euro in het versneld uitrollen van draadloos internet voor iedereen. Vandaag kan je al in bijna zestig locaties in het volledige gebouw vlot connecteren met het UGentNet zonder netwerkkabel.

De directie ICT (DICT) zette de voorbije jaren volop in op het uitbreiden en versterken van het WiFi-netwerk Eduroam. Dit via de installatie van 1.735 extra draadloze toegangspunten (= access points), goed voor een verdrievoudiging van de dekkingsgraad. Een behoorlijke uitdaging, gezien het gemiddeld één werkdag aan werktijd vergt om een access point up and running te krijgen. Doorgaans werken meerdere technici tegelijkertijd aan het opzetten van een access point. De effectieve installatietijd is dus korter.

De uitrol van de WiFi-technologie gebeurde in samenspraak met de ICT-gebruikerscommissie en de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk, met bijkomend advies van academische deskundigen van de UGent. Zo werden bij de uitrol van het WiFi-netwerk steeds de Europese stralingsnormen gerespecteerd.

Heel wat studenten en medewerkers maken vandaag al gebruik van het verbeterde WiFi-netwerk. Op een gewone werkdag zijn er gemiddeld 19.000 toestellen simultaan draadloos geconnecteerd. Een verdubbeling ten opzichte van 2018.

In de komende jaren zullen we ook de resterende locaties van draadloos internet voorzien. Vaak zijn in deze locaties volop renovatiewerken aan de gang of zullen deze binnenkort starten, denk maar De Brug of het Oud Rectoraat. De herbekabeling voor WiFi vormt dan een onderdeel van het totale bouwproject.

Verder plant DICT om in de eerste helft van dit jaar een check-up te doen van de nieuwe access points om zo de volledigheid van de dekking te controleren. Mocht je zelf weet hebben van zogenaamde 'dark points' - plaatsen waar de WiFi-dekking onvoldoende is of afwezig - in de zestig volledig uitgerolde gebouwen (enkel hier), laat het dan weten via de .