UGent-onderzoeker wil taboe over psychose doorbreken

(16-05-2023) In een nieuwe podcast, ‘Stemmen over psychose’, praat prof. Stijn Vanheule met mensen die psychotische ervaringen hadden.

Ongeveer 15% van de bevolking heeft ooit een psychotische ervaring (vb. een stem horen die er niet is of paranormale gewaarwordingen hebben). Bij 3,5% leidt dit tot problemen waarvoor professionele hulp nodig is. Gelukkig herstellen de meeste mensen van psychose. Verbondenheid en hoop spelen daarbij een belangrijke rol, en daarvoor kan een beter begrip van de aandoening helpen.

De draad weer opnemen

Psychotische ervaringen zijn pijnlijk omdat ze veel aandacht in beslag nemen, een persoon in de war brengen en angst bezorgen. Ze tasten het zelfbeeld aan en vreten aan het contact met anderen. Ze overdonderen met vragen en doen snakken naar een uitweg. Maar waar vinden mensen met psychose een echte oplossing? Hoe overwinnen ze de vreemde veranderingen die ze ervaren? Wie kan hen helpen? Wat biedt er effectief houvast om de draad van hun leven opnieuw op te nemen? En hoe komen ze uiteindelijk tot herstel?

Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig, simpelweg omdat er geen standaardbehandeling bestaat voor psychose, én omdat er in de maatschappij veel onbegrip is en foutieve denkbeelden leven. Het stigma dat op psychose rust is hoog. Er wordt te weinig geluisterd naar wie er ervaring mee heeft.

Stemmen over psychose

Met de podcast ‘Stemmen over psychose’ wil prof. Stijn Vanheule (vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie) daar verandering in brengen. Hij praat het komende jaar met 15 mensen die met psychose te maken kregen en die erover schreven. Op basis van hun schrijfsels knoopt hij het gesprek aan. Hij informeert naar hoe ze hun psychose ervaren hebben, en hoe ze nadien de draad weer konden oppikken.

Stemmen over psychose is een project van de UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en het Gents Universiteitsmuseum, met steun van het UGent-fonds voor maatschappelijke valorisatie. Elke maand verschijnt een nieuwe aflevering. De eerste aflevering, met coördinator van PsychoseNet Leen Verhaert, is sinds deze maand te beluisteren via Spotify of Google podcasts.