Stemronde voor (vice)rector aan de UGent wordt hernomen

(19-09-2017) De verkiezingscommissie heeft beslist om de resultaten van deze stemronde niet te ontgrendelen. Er wordt overgegaan tot een herneming van de eerste stemronde.

Aan de Universiteit Gent ging op maandag 18 september 2017 de eerste stemronde in een nieuwe verkiezingscyclus voor rector en vicerector van start. De resultaten werden vandaag verwacht. Na grondige analyse werd maandagmiddag echter vastgesteld dat er zich een technisch mankement heeft voorgedaan bij het versturen van een campagnemail die afgelopen vrijdag vanuit de kandidatenduo’s naar alle UGent’ers kon worden gestuurd via het mailingsysteem van de UGent.

Het systeem van de universiteit heeft gehaperd, waardoor de campagneboodschap van het duo Rik en Mieke bij 61.187 mensen is aangekomen, die van Karin en Patrick bij 13.597 ontvangers. Hoewel alle standaardprocedures voor de verzending werden gevolgd, zijn deze toch ontoereikend gebleken. De universiteit onderzoekt dit grondig.

De UGent wil elke impact hiervan op de verkiezing uitsluiten. Daarom besliste de verkiezingscommissie dinsdagochtend meteen om de resultaten van deze stemronde niet te ontgrendelen. Er wordt overgegaan tot een herneming van de eerste stemronde. Deze zal plaatsvinden van donderdag 21 september (8 uur) tot vrijdag 22 september (8 uur). Een eventuele tweede stemronde kan plaatsvinden van maandag 25 september (8 uur) tot dinsdag 26 september (8 uur).

In het kader van het gelijkheidsbeginsel wordt de campagnemail van Karin en Patrick alsnog verzonden naar de UGent’ers die het bericht van Rik en Mieke wel hebben ontvangen en dat van Karin en Patrick niet.

De universiteit benadrukt dat de verkiezingsprocedure correct is verlopen. Ook de online stemapplicatie werkte probleemloos.

Alle UGent’ers worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de verdere modaliteiten. De resultaten van deze hernomen eerste stemronde worden verwacht op vrijdag 22 september.

Tine Dezeure
Persdienst UGent