Steun al wandelend het corona-onderzoek aan de UGent!

(18-06-2020) Wandel 100 km op 4 weken en steun zo het COVID-19-onderzoek aan de UGent en de KU Leuven.

Omdat de 100km Dodentocht dit jaar niet kan doorgaan, daagt de organisatie iedereen uit om op 4 weken tijd 100 kilometer te wandelen. De opbrengst gaat naar het COVID-19 onderzoek aan de UGent en de KU Leuven.

Welk UGent-onderzoek steun je hiermee?

De onderzoeksgroepen BIOMATH en KERMIT van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent ontwikkelen wiskundige modellen. Daarmee proberen ze te voorspellen hoe de coronapandemie zich verspreidt en met welke maatregelen we die verspreiding kunnen vertragen.

“We combineren modellen uit de epidemiologie met controlemodules uit de ingenieurswetenschappen”, lichten prof. Jan Baetens en prof. Ingmar Nopens toe. In de modellen worden ook inzichten verwerkt uit de economie en psychologie.

Prof. Koen Schoors en prof. Gert Peersman ondersteunen het economische luik. “Om in de toekomst meer gefundeerde beslissingen te kunnen nemen over de te nemen maatregelen, is het belangrijk om de economische impact ervan in kaart te brengen.”

De onderzoeksgroepen Ontwikkelings- en Gezondheidspsychologie van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen onderzoeken of en waarom de bevolking gemotiveerd is om de maatregelen te volgen.

“We brengen sinds het begin van de lockdown de motivatie van de bevolking in kaart. We onderzoeken ook wat de obstakels zijn om bijvoorbeeld mondmaskers te dragen of mee te werken met contactopspoorders”, geven prof. Maarten Vansteenkiste en prof. Geert Crombez aan.

100 km wandelen in vier weken tijd

In de 100Km Covid Challenge moet je op vier weken tijd 100 kilometer afleggen, en dat tussen maandag 13 juli 2020 en zondag 9 augustus 2020.

Je kan de afstand spreiden over verschillende dagen, op je eigen ritme en waar en wanneer je dat zelf wil. Het enige doel is om op het einde van die vier weken 100 kilometer (of meer) te behalen.

“We willen deze editie opdragen aan alle mensen die tijdens deze crisis zijn blijven zorgen voor onze maatschappij”, aldus André De Clerck, een van de organisatoren. “Daarom schenken we de opbrengst van de 100Km Covid Challenge aan de universiteiten van Gent en Leuven om het onderzoek naar preventieve maatregelen en een vaccin te ondersteunen.”

Deelnemen

Ben jij klaar voor deze uitdaging? Schrijf je dan zeker in! Dat kan tot 12 juli 2020. Bij inschrijving betaal je €10.

Schrijf je hier in en volg de instructies. Daag gerust ook je collega’s, familie en vrienden uit!

Prof. Jan Baetens