Steun UGent-studenten die niet rondkomen door COVID-19 maatregelen

(02-09-2020) De COVID-19 maatregelen hebben het moeilijk gemaakt voor vele studenten om de eindjes aan elkaar te knopen. Steun hen nu!

Prof. Dr. Klaas Willems roept jullie op om onze studenten te helpen in moeilijke tijden. Hij zoekt zijn inspiratie bij collega’s in Duitsland die een deel van hun inkomen afstonden aan studenten die het moeilijk hadden om rond te komen door COVID-19.

Het virus is voor iedereen uitdagend, maar sommige studenten hebben het extramoeilijk. Ze zagen hun broodnodige job wegvallen, moesten plots een betere laptop aankopen of zagen zich geconfronteerd met extra kosten omdat ze als Erasmusstudent plots de grens niet meer over mochten. Bij andere waren het de ouders die plots hun inkomsten zagen wegvallen waardoor de financiële steun van thuis plots geen evidentie meer was. (Prof. Dr. Klaas Willems)

Het is maar een greep uit de vele uitdagingen die voor sommige studenten onoverbrugbaar zijn waardoor hun studie vroegtijdig beëindigd dreigt te worden. Help hen om niet uit de boot te vallen en doe nu een gift!

Praktisch

Een gift doen om om studenten te ondersteunen is niet moeilijk. Wij voorzien daarvoor twee manieren:

Online

Via onze online applicatie kan je makkelijk en veilig een gift doen. Met een simpele klik maakt u een wereld van verschil.

Naar online schenken

Overschrijving

Je kan ook met een bankoverschrijving werken. Giften zijn welkom op het rekeningnummer van het UGent Universiteitsfonds BE26 3900 9658 0329. Voeg daarbij de vrije mededeling “COVID-19 Studenten”, zo weten wij voor wie uw gift bestemd is.

Giften vanaf 40 euro zijn in 2020 voor 60% fiscaal aftrekbaar. Doet u een gift van 200 euro, dan heeft u recht op een belastingvermindering van 120 euro. Jouw bijdrage geeft de sociale dienst van de UGent meer daadkracht om studenten die het echt nodig hebben te helpen!

Inspiratie uit Stuttgart

Prof. Dr. Klaas Willems werd geïnspireerd door zijn Duitse collega’s aan de Stuttgarter Hochschule der Medien. De onderzoekers daar wilden hun solidariteit betuigen met door COVID-19 getroffen studenten en besloten daarom een deel van hun loon af te staan. Net zoals vele anderen, werden de onderzoekers immers wel doorbetaald. Ze vonden het niet meer dan logisch om studenten te steunen die minder geluk hadden.

Ik vond dit een fantastisch initiatief. Als docent voel ik me zeer bevoorrecht. De afgelopen maanden heb ik geen loonverlies geleden. Ik vond het daarom mijn morele plicht om iets te doen voor zij die niet in zo’n bevoorrechte positie zitten en het moeilijk hebben naar aanleiding van COVID-19. Ik hecht ook veel waarde en belang aan de goede sfeer en onderlinge solidariteit tussen UGent’ers. Bovendien vind ik dat de universiteit “draait” bij de gratie van haar studenten. Ze staan centraal in wat wij als docenten doen aan de UGent. En ieder jaar heb ik studenten die het studeren combineren met werken, wat zonder COVID-19 al een grote uitdaging is. Daarom lanceerde ik via het Universiteitsfonds van de UGent het voorstel om giften in te zamelen en deed ik zelf ook een bijdrage. Ik roep andere UGent collega’s graag op om zelf ook een duit in het zakje te doen!” (Prof. Dr. Klaas Willems)

Zelf een student

Ben je zelf student? Dien dan via de sociale dienst van de UGent een aanvraag in voor een tijdelijke studiefinanciering naar aanleiding van de COVID-19 maatregelen. Er zal dan samen met hen bekeken worden in welke mate je hier een beroep op kunnen doen.